Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Rakovník » muzeum, galerie » Pamětní síň Oty Pavla - Branov (muzeum)

Pamětní síň Oty Pavla - Branov (muzeum) [22279]



Ota Pavel se narodil 2. července 1930 v Praze. Za války pobýval s rodiči na Kladensku, kde začal pracovat jako havíř. Po válce navštěvoval obchodní a jazykovou školu a po absolvování střední školy nastoupil v roce 1949 na místo sportovního redaktora v Československém rozhlase, kde působil až do roku 1956. Jako sportovní a literární redaktor pracoval i v časopisech Stadion a Československý sport. Zemřel v necelých třiačtyřiceti letech, 31. března 1973. Jeho jméno znáte buď díky krásným knihám „Jak jsem potkal ryby“ a „Smrt krásných srnců“, nebo díky jejich zdařilému filmovému zpracování. Dětství, o kterém v těchto knihách vypráví, prožil jejich autor v nádherné přírodě kolem řeky Berounky nedaleko hradu Křivoklát, kam jezdil s tatínkem, maminkou a oběma bratry.

Pamětní síň Oty Pavla
V hostinci U rozvědčíka se Leo Popper seznámil s Karlem Proškem, převozníkem z Luhu u Bránova. Po dvou letech se od Rozvědčíka přestěhovali na Branovský přívoz, do chalupy převozníka Karla Proška. Postupem času přívoz chátral až roku 1986 začala parta nadšenců s rekonstrukcí budovy a realizací pamětní síně. Začali výměnou střechy, stropů, oken, dveří, podlah a příček, nakonec nahodili a nabílili celou budovu. Tato první etapa byla dokončena v roce 1988, u příležitosti 15. výročí úmrtí Oty Pavla. Pamětní síň je plná známých i nezveřejněných fotografií, textů a předmětů.


Pamětní síň a přívoz fungují po dobu prázdnin, denně od 9.00 hod do 19.00 hod. Vstupné i "převozné" je dobrovolné. A když půjdete Luhem do Branova, najdete zde na místní sokolovně pamětní desku, kterou vytvořil akad. sochař Jiří Prádler. Deska sem byla umístěna v roce 1974 a je na ní prostý nápis:


"Tento kraj miloval, v něm pobýval a o něm psal Ota Pavel, sportovní novinář a spisovatel."



strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)