Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » lázně » Lázně Bechyně (lázně)

Lázně Bechyně (lázně) [2224]



Nejstarší dosud známá tištěná zpráva o Libušiných lázní v Bechyni pochází z roku 1730. Bechyňské lázně až do roku 1816 náležely k "Panství bechyňskému". Vynikající léčebné výsledky Libušiných lázní zaznamenali i význační pražští lékaři a profesoři. Na jejich popud se v Praze utvořilo družstvo, které zakoupilo v roce 1884 lázně za 11.000 zl. a upravilo lázně tak, aby vyhovovaly všem požadavkům balneologickým i hygienickým.

Na přelomu 19. a 20. století docházelo k častým změnám majitelů. V roce 1912 byla v lázních zavedena nucená správa města Bechyně.

V r. 1923 se stal majitelem Libušiných lázní v Bechyni nad Lužnicí pan Josef Krátký, který v r. 1934 nechal vybudovat novou hlavní budovu v moderním stylu třicátých let a rozšířil objekt Šárka o nové severní křídlo. Již v této době je v lázních využíván přírodní léčivý zdroj slatina, která se do lázní Bechyně dováží z nedalekých nalezišť.

V roce 1948 byly lázně znárodněny a od roku 1957 spadaly bechyňské lázně pod ministerstvo zdravotnictví. Tehdy došlo k jejich přejmenování z tradičního názvu Libušiny lázně na Československé státní lázně Třeboň, léčebna Bechyně.

Od roku 1992 jsou Lázně Bechyně s.r.o. nestátním zdravotnickým zařízením, které se specializuje na léčbu a rekondici pohybového ústrojí. Jako přírodní léčivý zdroj se využívá slatina, bohatá pryskyřnatými a aromatickými látkami, kterou lázně těží z vlastního rašeliniště na Komárovských blatech.

Nová etapa Lázní Bechyně se začala psát v roce 2003, kdy došlo k uvedení do provozu nového lázeňského domu Olga, který se stal moderním centrálním léčebným a ubytovacím objektem.
Nejmodernější léčebné metody a individuální péče zkušených a ochotných pracovníků věnovaná každému klientovi lázní přispívá ke známé oblibě léčebných pobytů v Lázních Bechyně.

Jihočeské lázně Bechyně najdete v malebném údolí řeky Lužnice, asi 20 km od města Tábor. Nejstarší tištěný záznam o existenci lázní pochází z r. 1730, avšak k rozvoji lázeňství zde dochází až během 19. a ponejvíce 20. století. Novodobá éra začíná r. 1992, kdy se Lázně Bechyně s.r.o. stávají nestátním zdravotnickým zařízením a postupně dochází k rekonstrukci a modernizaci celého areálu lázní. Velkou předností lázní je nejen péče poskytovaná na vysoké úrovni, ale také malebná jihočeská krajina.

Léčivé zdroje: hlavním léčivým zdrojem je rašelina (slatina), pocházející z nedalekých Komárovských blat.

Léčivé metody: peloidní procedury (slatinné koupele a zábaly), vodoléčebná terapie (přísadové koupele, bazén, vířivá koupel), elektroléčba (galvanická lázeň, čtyřkomorová lázeň, ultrazvuk, solux aj.), masáže (klasické, reflexní, podvodní), aplikace tepla a chladu (kryoterapie, parafin), léčebný tělocvik, reflexní terapie.
Indikace: nemoci pohybového ústrojí, kožní nemoci


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)