Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » muzeum, galerie » Památník Karla Čapka - Stará Huť, Josefovo udolí (muzeum)

Památník Karla Čapka - Stará Huť, Josefovo udolí (muzeum) [22236]




Expozicie zaměřená na život a dílo Karla Čapka, Olgu Scheinpflugovou a Ferdinanda Peroutku.
 
 
Karel Čapek

Karel Čapek, významný český spisovatel, dramatik, novinář a filozof, se narodil 9. 1. 1890. Pro své filosofické názory, bytostný příklon k demokracii, humanismu a přátelské kontakty s řadou domácích i světových kulturních a politických osobností, byl umlčován totalitními režimy, které nejprve v letech 1939 - 1945, později po roce 1948, bránily vydávání jeho děl v jeho vlastní zemi.

Dílo Karla Čapka bylo přeloženo do mnoha jazyků a opakovaně vychází do dnešní doby v různých státech světa. Mezi nejpozoruhodnější patří vydávání jeho děl v Japonsku. 

 

Olga Scheinpflugová

Olga Scheinpflugová (1902 - 1968), česká herečka a spisovatelka, od roku 1935 manželka Karla Čapka. Hrát začala v necelých osmnácti letech ve Švandově divadle na Smíchově, pak v Městském divadle Královských Vinohrad. Od roku 1928 působila v Národním divadle v Praze. Byla to všestranná umělkyně s mimořádným talentem. Psala verše, romány, divadelní hry, knihy pro děti. Těžiště její tvorby je však v divadelním herectví. Upozorňovala na sebe nejen otevřeností svých pohledů do životů žen, ale i nezvykle civilní charakteristikou, kterou se lišila od starší generace hereček. Při ztvárňování svých rolí se bránila pathosu. Výrazným rysem jejích postav byla nervozita. I ona byla pro své demokratické názory a statečné občanské ostoje umlčována, ale na rozdíl od jiných umělců se nikdy nesklonila před oficiální mocí. V závěru svého života ztvárnila i několik filmových a telefizních rolí. 

 
Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka (1895 - 1978) byl přítelem Karla Čapka. Často za ním jezdíval na letní sídlo ve Strži. Vynikající novinář, spisovatel a dramatik. V roce 1919 byl jmenován šéfredaktorem nově založeného deníku Tribuna, v roce 1923 přechází jako redaktor do Lidových novin. Peroutkův talent rozeznal prezident Masaryk, který mu nabídl vedení nového týdeníku Přítomnost a zároveň vznik tohoto periodika finančně podpodřil. Přítomnost pod Peroutkovým vedením patřila ke špičce prvorepublikové žurnalistiky. Po příchodu Němců byl Peroutka internován v koncentračním táboře, do vlasti se vrátil v roce 1945. Po únoru 1948 však pro své demokratické názory musel opustit Československou republiku a přes Anglii odešel do USA, kde dlouhá léta působil jako redaktor rozhlasového vysílání Svobodná Evropa.

 

Pomníček Dášeňky

V roce 2013 odhalil Památník Karla Čapka v areálu zahrady pomníček nejslavnějšímu pejskovi - Čapkově Dášeňce.

Přijďte se na něj podívat se svými dětmi i pejsky. Památník udržuje povědomí o Dášeňce také pravidelnou akcí Den pejsků, kde můžou děti se svými čtyřnohými miláčky vyhrát Cenu Dášeňky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)