Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » muzeum, galerie » Muzeum F.B.Zvěřiny - Hrotovice (muzeum)

Muzeum F.B.Zvěřiny - Hrotovice (muzeum) [22225]



Akademický malíř F. B. Zvěřina patří bezesporu k nejvýznamnějším hrotovickým rodákům. Památník je umístěn v malířově rodném domě. K vidění je zde nejen jeho dílo - olejomalby, akvarely a kresby z jeho cest na Balkán, ale i z okolí Hrotovic, Bítova, Kutné hory a Zwetlu, ale rovněž také nábytek z jeho pozůstalosti, trofejní předměty z cest a malířské náčiní.

V roce 1913 byl Zvěřinovi v Hrotovicích zbudován pomník (stával na rohu zahrady Anderlova hostince), v roce 1972 byl pomník přemístěn před jeho rodný dům.

Narodil se zde 4. února 1835 a již jako dítě projevoval kreslířský talent a zájem o umění. Po absolvování tříleté školy ve Znojmě studoval na stavovské reálce v Praze, kde v roce 1851 nastoupil na Akademii výtvarných umění. Brzy na sebe upozornil svou pílí a talentem, jeho obrazy byly vždy příznivě hodnoceny a zpravidla i odkoupeny. Získané peníze používal k podpoře nouzí strádající matky a k cestám po Balkáně. V roce 1859 byl z Akademie vyloučen pro své slovanofilství - na veřejnosti se totiž prezentoval výhradně slovanskými motivy. Od té doby se po 31 let věnoval pedagogické činnosti. Vyučoval na školách v Kutné Hoře, v Mariboru ve Štýrsku, v Gorici, v Brně a ve Vídni. V Kutné Hoře se 15. 7. 1863 oženil s Jindřiškou Janečkovou. V roce 1866 mu byl udělen titul profesora.

Zvěřina vyučoval kreslení, deskriptivní geometrii a krasopis, přednášel v řeči české, německé a slovinské. V roce 1890 odchází do výslužby. Vedle pedagogické činnosti vyvíjel soustavnou činnost uměleckou. Své obrazy vystavoval v Praze, Brně, Budapešti, Krakově a ve Vídni. Podílel se na ilustrování 15 českých časopisů, mj. Zlaté Prahy, Světozoru a Květů. Kresby a články publikoval rovněž v časopisech anglických, ruských, španělských a jihoslovanských. od roku 1893 žil ve Světlé v Dolních Rakousích.

V posledních letech svého života pravidelně každé léto dojížděl na Starý Bítov, kde se věnoval malbě přírodních motivů. Zemřel ve Vídni 27. prosince 1908. Zanechal po sobě rozsáhlé umělecké dílo, jehož část je umístěna ve Zvěřinově památníku v Hrotovicích. V roce 1913 byl Zvěřinovi v Hrotovicích zbudován pomník (stával na rohu zahrady Anderlova hostince), v roce 1972 byl pomník přemístěn před jeho rodný dům. V roce 2002 byl v jeho rodném domě v č.p. 2 na nám. 8. května v Hrotovicích v nových prostorách znovu otevřen Památník, kde je umístěna část jeho díla a osobní věci z pozůstalosti, které městu Hrotovice přenechala jeho vnučka paní Melánie Zvěřinová - Němcová. Součástí Památníku je Informační centrum.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)