Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mělník » muzeum, galerie » Památník B.Smetany - Obříství (muzeum)

Památník B.Smetany - Obříství (muzeum) [22221]



První zdejší pamětní síň byla slavnostně otevřena 9. září 1956. Ne však na památném místě na Lamberku, ale dočasně v budově bývalé pošty a nynějšího obecního úřadu před obřístevským zámkem. Teprve v roce 1968 byla nákladem čtvrt miliónu Kč provedena generální oprava původní Lamberské usedlosti Ferdinandiových, kde Bedřich Smetana prožil několik šťastných let svého života a památník byl přestěhován do těchto míst.

V srpnu v roce 2002 zaplavila voda z rozlitého Labe a Vltavy zdejší usedlost do výše  jednoho metru a provoz byl z důvodu poškození budovy ukončen. Díky finanční pomoci Krajského úřadu Středočeského kraje a Nadace VIA, obecní úřad Obříství, za odborného dohledu Národního památkového ústavu a Ing. arch. Jiřího Mrázka, realizoval komplexní opravu budovy a nyní po pěti letech slavnostně otevírá nově zrekonstruovaný památník a nově vytvořenou expozici na počest slavného spoluobčana. Celkové náklady na opravu budovy a na zřízení nové expozice činily zhruba 3 miliony Kč.
Splácíme tak dluh našemu velkému géniovi, který zde, na Lamberku, prožil mnoho šťastných chvil, kde se podruhé oženil a kde začal s komponováním své Prodané nevěsty. Byli bychom rádi, kdyby se do povědomí každého z nás při vyslovení jména Bedřicha Smetany zapsalo  i spojení Obříství – Lamberk.

Památník Bedřicha Smetany na Lamberku byl slavnostně otevřen 28. 6. 2007.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)