Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Vsetín » muzeum, galerie » Památník A.Strnadla - Nový Hrozenkov (muzeum)

Památník A.Strnadla - Nový Hrozenkov (muzeum) [22220]



V centru Nového Hrozenkova se nachází kousek valašské minulosti v podobě památníku Antonína Strnadla. Památník byl otevřen 13. srpna 1977 v historicky cenné chalupě č.p. 451v centru obce, v níž měl A. Strnadel svůj ateliér. 

V přízemí je umístěna stálá výstava z díla Antonína Strnadla, který na Novém Hrozenkově působil v letech 1935-1936 a i v pozdějších letech se na Nový Hrozenkov rád vracel.

V další místnosti památníku je vystavena část exponátů z "Výstavy salašnictví", která se konala v Novém Hrozenkově v roce 1936. Návštěvníci se zde mohou dozvědět nejen o životě na salaši, o výrobě ovčího sýru a o zpracování vlny, ale taky o zvycích a pověstech na Valašku.

Půdní prostory památníku jsou upraveny na galerii, kde se vystavují díla umělců, jejichž život a tvorba jsou spjaty s Valašskem. Zájemcům je také možné předvést tkaní tradičních koberců "hadřáků" na ručním tkalcovském stavu a také spřádání vlny na kolovrátku. Děti i dospělí si mohou tkaní i předení také vyzkoušet. Předvedení těchto řemesel je nutné domluvit předem telefonicky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)