Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mělník » muzeum, galerie » Skalní byt - Lhotka (muzeum)

Skalní byt - Lhotka (muzeum) [22210]




Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka je jedním z mnoha skalních obydlí na Kokořínsku. Do pískovcových skalních bloků jsou vytesané nejen skalní byty, ale také hospodářské prostory (kolny, chlévy a chlívky, sklepy apod.). Skalní obydlí ve Lhotce patří k nejdéle obývaným a k nejzajímavějším. Jde vlastně o celé hospodářství vtěsnané do pískovcového bloku na kraji vsi. Světnici naznačuje obílená vnější stěna se dvěma okny, jedny vstupní dveře vedou do síně a druhé do chléva, za kterým je možné sestoupit do sklípku a nebo vystoupat do sýpky v patře, osvětlené dvojicí okének. Areál dotváří přistavěné objekty bývalé řezárny a dalšího malého hospodářského objektu. Toto skalní obydlí je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jakým nemajetní lidé řešili své bydlení.

Obydlí je přístupné do konce září. Návštěvníkům bude objekt otevřen vždy v sobotu a v neděli na požádání přímo na místě. >Nově je rozšířen přístup i do objektu bývalé řezárny.

 

Návštěvu této památky je možné spojit s prohlídkou expozic Regionálního muzea Mělník a ochutnávkou vín České vinohradnické oblasti v muzejních prostorách.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)