Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » muzeum, galerie » Muzeum oddělení slepecké historie - Brno (muzeum)

Muzeum oddělení slepecké historie - Brno (muzeum) [22196]


    další pojmenování: Slepecké muzeum v Brně

Úkolem oddělení Dokumentace tyflopedických informací Technického muzea v Brně je shromažďovat všechny speciální slepecké pomůcky, knihy a archiválie, které sloužily nevidomým ke vzdělávání, kultuře, práci i zábavě nebo zachycují způsob jejich života. Cílem je evidované exponáty popsat a zpracovat pro potřeby historického zobecnění odbornými články i rozsáhlejšími publikacemi.

Hlavní formou, jak informovat občany, jsou individuální návštěvy a exkurze lidí vidomých i nevidomých a slabozrakých. Nejedná se tedy o muzeum pouze pro nevidomé, nýbrž spíše pro širokou veřejnost.

Toto unikátní muzeum bylo do roku 2000 umístěno v nadační budově básníka Josefa Chaloupky na Chaloupkově ul. č. 7 v Brně-Králově Poli. Od roku 2001 je umístěno v právě rekonstrukcí procházejícím Technickém muzeu Brno. Ve svých sbírkách má pomůcky ukazující dřívější způsoby vzdělávání a výchovy nevidomých žáků i dospělých. Jsou to historické tiskařské stroje pro Braillovo písmo, předměty denní potřeby, společenské hry i jiné speciální pomůcky a zařízení řemeslnických dílen.

Slepecké muzeum vyvíjí od května 1992, kdy bylo otevřeno, rovněž kulturní a vzdělávací činnost. O všech takových aktivitách pravidelně informujeme v bulletinu Kam za kulturou v Brně. Přispíváme články do odborných i zájmových časopisů. Mimo přímé spolupráce s katedrami speciální pedagogiky dvou univerzit poskytujeme odborné konzultace studentům vysokých i středních škol. Pořádáme různé semináře o specifických aspektech života nevidomých. Čas od času spolupracujeme s Muzeem města Brna i s Moravským zemským muzeem na speciálních výstavách. U příležitosti významných výročí, týkajících se života nevidomých a slabozrakých, připravujeme v prostorách Slepeckého muzea tematické výstavy.

Velmi dobře se daří spolupráce s brněnskou konzervatoří. Od r. 1993 v jejím sále pořádáme každý rok koncerty Vítání jara, na kterých účinkují bývalí žáci brněnské ZŠ pro nevidomé a slabozraké, nyní posluchači nebo absolventi konzervatoře, případně některé z vysokých hudebních škol.

Slepecké muzeum rozvíjí rovněž publikační činnost. V knižnici muzea vydáváme publikace, které zachycují rozvoj péče o výchovu, vzdělávání, kulturu a zaměstnávání nevidomých i slabozrakých. Až dosud jsme vydali několik knih jednak pro širokou veřejnost, ale i pro nevidomé. Kromě toho vydáváme v Braillově písmu časopis Brněnský občasník, jediný kulturní regionální časopis svého druhu na Moravě. Jeho prostřednictvím informujeme nevidomé o zajímavostech v oblasti kultury.

Jak vyplývá z uvedených akcí, je toto jediné speciální muzeum u nás jednou z výstavnických institucí, která obohacuje kulturní život Brna. Stojí za to jej navštívit.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)