Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » muzeum, galerie » Národní zemědělské muzeum Valtice (muzeum)

Národní zemědělské muzeum Valtice (muzeum) [22169]




Muzeum vinařství, zahradnictví a životního prostředí.

Základy budovy dnešního muzea na valtickém náměstí pocházejí pravděpodobně z poloviny 17. století, kdy se při stavbě kostela dotvářelo i valtické podzámčí. Zdejší komplex budov sloužil zámecké hospodářské správě lichtenštejnských statků. Koncem 19. století byla budova do značné míry přestavěna a vzhled domů na náměstí byl architektonicky sjednocen. V 50. letech minulého století zde sídlila Státní rolnická škola, ale koncem 70. let byla budova uzavřena a začala chátrat. Když počátkem 90. let 20. století objekt získalo Národní zemědělské muzeum, byl již značně zdevastovaný a musel být od základů nákladně zrestaurován.

V muzeu je umístěno několik stálých expozic: Expozice „Zelinářství“ ukazuje ve zkratce vývoj tohoto oboru od středověku až po moderní velkovýrobu. Návštěvník se může seznámit se starým nářadím na obdělávání půdy i s předměty používanými při pěstování speciálních druhů zelenin (chřest). Expozice „Ovocnářství“ je převážně zaměřena na zpracování ovoce. Dominuje unikátní drtič ovoce sestávající z dřevěného žlabu a kamenného kola a domácí pálenice kořalky. Zaujme i veliká líska na sušení švestek i půvab nepostrádající dřevěný lis. Expozice „Vinařství“ a „Historické vinařské lisy“ zaujme především návštěvníky z nevinařských oblastí, u nichž tento obor vzbuzuje pochopitelný zájem. Vždyť víno je nápoj všeobecně požívaný jak při domácích oslavách, tak i při společenských příležitostech. Stařičká dřevěná zátkovačka z r. 1842 svědčí o tom, že naši předci dokázali i praktické nářadí chápat jako součást denní kultury. Expozici „Botaniky a květinářství“ tvoří především ukázky historických druhů semen zelenin a květin, výřezů dřev, mechů a šišek. Samozřejmostí jsou vystavené herbáře, které má muzeum ve své sbírce rovněž začleněny. Prostor je tu věnován i pomůckám k aranžování květinových vazeb. Součástí této expozice je i nově upravené muzejní nádvoří s expozicí trvalek a travin, která je každoročně doplňována návštěvnicky velmi oblíbenou výstavou letniček a balkónovek. Návštěvnicky atraktivní expozicí jsou také „Ptáci Lednicko-valtického přírodního komplexu“. Tato expozice je zaměřena především na krajinu LVA, ve které nás seznamuje s jednotlivými biotopy a také zástupci ptačí říše.

Národní zemědělské muzeum ve Valticích nabízí i mimosezonní prohlídky po předchozí dohodě, možnost rezervace prohlídek, prodej upomínkových předmětů a možnost pronájmu prostor pro kulturní a společenské akce.

Muzeum se nachází v Jihomoravském kraji, vzdušnou čarou 10 km západně od města Břeclav, v turisticky atraktivní oblasti nedaleko Lednicko-valtického areálu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)