Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » muzeum, galerie » Městské muzeum - Žacléř (muzeum)

Městské muzeum - Žacléř (muzeum) [22121]




V Žacléři bylo vybudováno muzeum již na začátku 30. let 20. století, po druhé světové válce však bylo rozvráceno. Část sbírek zůstala zachována ve fondech muzeí ve Vrchlabí a Trutnově. Po roce 1989 si z iniciativy Doz. Dr. Wernera Baiera skupinka milovníků historie Žacléřska dala za cíl obnovit v Žacléři muzeum. Pomalu, ale jistě přibývalo sbírkových předmětů i historických dokumentů, a to jak od zdejších obyvatel, tak od žacléřských rodáků žijících v Německu. Město Žacléř poskytlo depozitární prostory a zároveň se v budově čp. 10 na Rýchorském náměstí připravovala muzejní expozice v budově čp. 10 na Rýchorském náměstí. Tato památkově chráněná budova byla postavena v letech 1912-1914 jako sídlo okresního soudu a  sloužila jeho potřebám až do r. 1949.  Městské muzeum Žacléř bylo slavnostně otevřeno veřejnosti dne 7. května 1999. Stálá expozice je rozdělena do čtyř oddělení:  historie města a regionu, expozice osobností Žacléřska, expozice hornická a čtvrtá národopisná. Od r. 2000 se v dalších dvou sálech konají tematické výstavy zaměřené na historii a dějinné události,  umění, sběratelství...

Muzeum je členem Asociace muzeí a galerií a Kolegia muzeí a galerií kraje A. Jiráska, B. Němcové a bratří Čapků, J.A. Komenského, aktivně spolupracuje s dalšími muzei v regionu i v nedalekém Polsku, partnerským muzeem se stalo Muzeum Tkactwa Dolnoslaskiego v Kamenné Gore. Součástí muzea je také Turistické informační centrum, kde můžete získat informace o zajímavostech regionu včetně propagačních materiálů, lze zakoupit upomínkové předměty, mapy i tradiční krkonošské výrobky. Pracovníci muzea připravují interaktivní programy pro děti a žáky škol, které si kladou za cíl vzbudit u dětí zájem o dějiny místa, kde se narodily, kde vyrůstají. Pracovníci muzea vytvoří program výuky podle přání na dané téma. Studenti mohou při vypracovávání seminárních a jiných prací využít badatelnu.

Stálá expozice
Městskému muzeu Žacléř je vyhrazeno první patro budovy. Návštěvníci postupně prochází čtyřmi částmi přehledně členěné stálé expozice s popisky v českém, německém a polském jazyce a mohou se seznámit se zajímavými dějinami našeho městečka a jeho blízkého okolí. V první části stálé expozice se můžete mimo jiné dovědět, kdy bylo založeno město Žacléř, kolik názvů město mělo, jací významní panovníci naše město navštívili, jak se Friedrich II. stal občanem Žacléře, jak se stavěla pevnost Stachelberg, jak dříve vypadala železniční stanice. Zjistíte také, že ve městě Žacléř dříve fungovalo mnoho úspěšných průmyslových podniků. Autoři se však nevyhýbají ani ožehavé problematice soužití německých a českých obyvatel a vysídlení původního německého obyvatelstva. S významnými osobnostmi, které se zapsaly do dějin města, se můžete seznámit ve druhé části stálé expozice. Zde uvádíme krátké medailony, podrobnější informace a další zajímavosti k těmto osobnostem naleznete právě ve druhé místnosti stálé expozice žacléřského muzea.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)