Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » muzeum, galerie » Blatské muzeum -Soběslav (muzeum)

Blatské muzeum -Soběslav (muzeum) [22103]

Kulturní památka (KP)


Smrčkův dům (dům Černý orel) pravděpodobně vznikl ve 2. pol. 16. století přestavbou dvou původně gotických domů. Dům s dvojicí renesančních štítů je jediným zbylým příkladem renesanční architektury na náměstí, v jehož interiéru se dochoval velký rozsah klenutých prostor.

Původně gotický objekt, přestavěný v renesanci (dochovaná datace 1564, 1565). V roce 1960 přestavěn pro účely Husitského muzea v Táboře. Okolní zástavba byla v roce 1986 stržena a do roku 1993 postupně nahrazena novou zástavbou nevhodného charakteru.

NÁRODOPIS BLAT A KOZÁCKA

Expozice přibližuje tradiční způsob života v oblasti Blat a severního Táborska (Kozácka). Připomenuta je zemědělská činnost místních obyvatel, těžba rašeliny, jednotlivá řemesla a domácká výroba. Fotografie spolu s modelem blatského statku ukazují typickou lidovou architekturu, můžete vstoupit do blatské světnice a prohlédnout si vybavení domácností a tradiční pečivo. Vyhlášená je také místní kolekce blatských a kozáckých krojů.

Po loňské reinstalaci sálu věnovaného lidové výrobě je novinkou letošní sezóny nově instalovaný oddíl přibližující tradiční zemědělství v oblasti. Pokračujeme tak v postupné proměně celé národopisné expozice, v níž se můžete těšit na nový výběr exponátů i nově koncipované doprovodné texty, které jsou poprvé také v angličtině.

autor: Vít Vlasák


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)