Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-východ » muzeum, galerie » Muzeum - Říčany (muzeum)

Muzeum - Říčany (muzeum) [22093]



Muzeum Říčany je příspěvkovou organizací města Říčany, která shromažďuje, spravuje a odborně zpracovává sbírky hmotného i nehmotného kulturního dědictví, a to na území správní působnosti města Říčany, jako obce s rozšířenou působností.

Sbírky slouží k naplňování kulturních, výchovných, vzdělávacích a informačních potřeb veřejnosti. Pro návštěvníky připravujeme pestrou nabídku, která sestává z muzejních výstav, vzdělávacích programů pro školy i veřejnost, akcí pro děti i dospělé, výtvarných dílen, kroužků pro děti nebo vlastní publikační činnosti. Veřejnosti poskytujeme informace v rámci oborů činnosti muzea.

Muzeum Říčany má dvě oddělení, přírodovědné a historické. Obě se podílí na sbírkotvorném programu, na vědeckých a publikačních aktivitách i na aktivitách pro veřejnost.
Významnou součástí práce přírodovědného oddělení muzea je provoz Centra environmentálního vzdělávání.

Muzeum má v depozitáři sbírku čítající téměř 10 000 předmětů nejrůznějšího druhu. Sbírka vzniká od založení muzea před 100 lety a neustále se rozrůstá, zejména díky darům příznivců muzea.

Sbírku lze rozdělit na dvě hlavní skupiny, přírodovědnou a historickou. V přírodovědné sbírce jsou shromažďovány doklady živé i neživé přírody říčanského regionu – horniny, minerály, botanický herbář, rozsáhlý fond entomologických položek atd.

Historicko – vlastivědná sbírka je tvořena především předměty, které mají vztah k historii našeho města v nejširším smyslu. Najdeme v ní materiály z archeologických vykopávek včetně krásných kachlů s figurální výzdobou ze 16. století. Dále jsou to předměty, vztahující se k dějinám městské samosprávy a řemesel v Říčanech: Cechovní praporce, úřední tabule, vývěsky atd. Bohatý je i soubor materiálů dokumentujících lidovou řemeslnou výrobu a zemědělství. Mezi tato etnografika náleží také sbírka lidových krojů, která obsahuje kroje z celé republiky.

Rozsáhlý je i soubor předmětů, dokumentujících vývoj Říčan ve 20. století. Řada sbírkových předmětů se vztahuje k období I. a II. světové války i meziválečné republice. Mnoho dokumentů hmotné i písemné povahy souvisí s Čs. legiemi, poněvadž legionářská tradice byla v Říčanech velmi silná. Předměty denní potřeby z této doby, ale i nejrůznější tiskoviny, umožňují nahlédnout do každodenního života našich předků od konce 19. století až po současnost, a to jak v prostředí okresního městečka, tak i na venkově.

Významnou část sbírek tvoří militaria, z nichž nejstarší souvisí s prusko – rakouskou válkou roku 1866, nejmladší pocházejí z II. světové války.

Ve vyčleněných prostorách depozitáře pracujeme na katalogizaci starých knižních fondů. Připravujeme tak knihovnu dostupnou pro práci badatelů.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)