Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » muzeum, galerie » Městské muzeum Mariánské Lázně (muzeum)

Městské muzeum Mariánské Lázně (muzeum) [22073]




Stálá expozice J.W. Goetha:

Gotheho vztah k Českým zemím byl velice kladný a sám projevoval neobvyklý zájem na poznání Čech: jejich dějin, přírody a dokonce i jazyka. Z tohoto důvodu byl Goethe častým hostem Čech a tak již v roce 1785 byli cílem jeho první cesty Karlovy Vary. Od té doby přijížděl do Čech po celých 38 let a podle stráveného času zde strávil více než 3 roky svého života. Již v roce 1820 navštívil Goethe Mariánské Lázně, kterými je natolik očaren, že zde poak tráví větší část svého života v Čechách. V roce 1823, kdy přijíždí Goethe do Čech naposledy, je ubytován v domě „U zlatého hroznu“ ve kterém dnes sídlí Městské muzeum. Právě prostory které Goethe se svým služebnictvem a písařem Jónou obýval jsou vyhraněny stálé expozici zrcadlící vztah Goetha k Mariánským Lázním a jeho pobytu zde.

Původní nábytek se zachoval díky péči bývalých majitelů domu: rodu Hufnagel–Schildba-chových. Je zde psací stůl tajemníka Johana Augusta Fr. Johna se kterým Goethe zde pobýval, lůžko apod. Goetohvy portréty na stěnách pocházejí z doby jeho pobytu v Mariánských Lázních a jejich autory jsou Orest Ivanovič Kiprenskij a pruský dvorní malíř Wilhelm Hensel. Ostatní obrazy a rytiny zachycují co nejvěrněji Mariánské Lázně v době pobytu tohoto polyhistora. V Goethově pracovně nacházíme kromě jeho psacího stolu též portrét mladičké Ulriky von Lewetzov s kterou zde prožil svůj poslední milostní román a které věnoval známou Elegii. Jeden z pokojů je věnován též Goethovy – badatele: najdeme zde část Goethových mineralogických sběrů, jeho korespondenci z J. Dobrovským a hrabětem Šternberkem, ukázku z jeho osobního herbáře apod.

Období po roce 1989 do současnosti

V roce 1991 byl ředitelem muzea jmenován Ing. Richard Švandrlík a v roce 1992 byla zrušena část expozice (nejnovější dějiny) a byla nahrazena expozicí regionální geologie a mineralogie a ředitelem muzea byl jmenován Petr Bouše, dosavadní geolog. V roce 1994 vytvořilo muzeum v Anglikánském kostele (postaven v letech 1878-9) prostor k pořádaní pravidelných komorních výstav, z nichž lze jmenovat kupř.: Grafická díla akad. malíře Vladimíra Suchánka, lidové podmalby na skle (baroko), Adalbert Stifter – Děsivě krásný svět, Sochařské dílo Ludmily Seegfried-Matějkové a jin. Anglikánský kostel byl po celkové rekonstrukci otevřen jako nová součást expozic muzea 31. července 1994. V roce 1996 vzniká v muzeu nová balneologická expozice, která vznikla s přispěním MK ČR a Léčebných Lázní a.s. V roce 1999 byla otevřena nová goethovská expozice a v létech 2002-2003 nová přírodovědná expozice. Obě dvě jsou dodnes neoddělitelnou součástí expozičních celků muzea.

V dubnu 2004 nastoupil na místo ředitele muzea Ing. Jaromír Bartoš a v tom jistém roce byla specializace muzea rozšířena o botaniku. V listopadu téhož roku nastoupila na místo botanika Mgr. Anna Bucharová. Obohacení přírodovědného pracoviště v muzeu o botanika bylo důsledkem sbírkotvorné koncepce muzea, která sleduje rozšíření sbírek o botanické přírůstky, a dále se hlouběji zaměřuje na historii a vývoj mariánskolázeňského regionu. V roce 2005 byl Anglikánský kostel navrácen městu a muzeum začalo intenzivněji spolupracovat s muzeem ve Výmaru. V rámci této spolupráce se v městském muzeu každoročně konají tzv. Goethovy týdny věnované této vynikající osobnosti jako vzpomínka na jeho pobyt a činnost v Mariánských Lázních. V rámci této akce se konají noční prohlídky v historických místnostech muzea, odborné přednášky a další programy spojené s Goethovou osobností jak v německém tak českém jazyce, které jsou kladně hodnoceny i v každoročním Goethe Jahrbuchu – prestižním periodiku Goethovy společnosti ve Výmaru.

Společně s uspořádáváním různých monotématických i výročních výstav začalo muzeum samostatně vydávat i publikace. V roce 2005 vydalo ve dvou jazykových mutacích knihu Ing. Richarda Švandrlíka – „Historie Židů v Mariánských Lázních“ a v roce 2006 reprezentativní publikaci autorů MUDr. J. Somola a Ing. R. Švandrlíka – „Lékaři a lékárníci v Mariánských Lázních“. Pro menší krátkodobé výstavy vznikl v rámci interiérových úprav v muzeu nový výstavní prostor.

Muzeum aktivně spolupracuje s regionálními novinami (Mariánskolázeňské listy, Chebský denník, Karlsbader Zeitung a dalšími) ve kterých pravidelně informuje o nových událostech v muzeu (výstavy, přednášky, naučné vycházky) objevech a práci muzejních pracovníků. Botanik, Mgr. Anna Bucharová, pořádá každoročně přednášky ze zahraničních cest a realizuje různé krátkodobé přírodovědné výstavy (v roce. 2006 výstava „Krásný svět krásivek“ apod.).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)