Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » muzeum, galerie » Městské muzeum Letohrad (muzeum)

Městské muzeum Letohrad (muzeum) [22070]



Motto:

 

Nechť vzkvétá naše muzeum pro radost budoucích i našeho městečka, ať jest spravováno i nadále s takovou láskou, s jakou jsme o něj pečovali společně s manželem.

Ať je školou, z které možno čerpati z minulosti pro budoucnost, a to šťastnou budoucnost našeho národa.

 

                                                                                 Marie Krčmaříková

                                                                                první ředitelka muzea

 

Podnět k vybudování muzea v Kyšperku dala „Národopisná výstava“. Po obrovském úspěchu „Jubilejní zemské výstavy v roce 1891“ se v roce 1893 začala připravovat výstava národopisná. Na podnět z Prahy byly svolávány v obcích  schůze a zakládaly se místní výbory. Utvořily se skupiny, které chodily dům od domu, aby zjistily, zda se sežene dostatek věcí pro výstavu. Výsledek byl překvapující, takže se kyšperské komité usneslo uspořádat nejdříve výstavku přímo v Kyšperku v učebnách místní obecné školy, která tehdy sídlila ve vrchnostenském špitále. Byla to první výstavka toho druhu ve východních Čechách a v Kyšperku vůbec. Psalo se o ni pochvalně v místních i pražských novinách.

V roce 1895 se výstavní výbor usnesl na zřízení muzea z předmětů z výstavy. Mělo se jmenovat Muzeum pro Kyšperk a okolí a sídlilo by v budově nové radnice. Ta se však nestavěla a jiné vhodné prostory se nenašly. Všechny předměty tak zůstaly ve škole a mnoho se jich ztratilo. 4. února 1925 se ve staré radnici č.p. 56 uvolnily místnosti a obecní zastupitelstvo se rozhodlo dvě místnosti ponechat pro účely muzea. Nakoupily se vitríny a když návštěvníci viděli, že vystavené předměty jsou řádně uložené, sami přicházeli do muzea věci darovat nebo prodat. Muzeum se tak velmi rychle plnilo.

V roce 1936 se upravily další tři místnosti pro Vojáčkovu galerii. Kromě té byl v muzeu mimo jiné k vidění například starý kupecký krámek, expozice sirkařství, voskařství a perníkářství, celý postup zpracování lnu, pletací stroj z roku 1886, práce zubního technika. Muzeum v té době nenavštěvovali pouze lidé z Kyšperka, ale i z dalekého okolí. V padesátých letech bylo však muzeum nejprve přestěhováno do zámku, později se zrušilo a sbírkové předměty se vynesly do půdních prostor zámku. Během následujících 40 let se mnoho věcí zničilo nebo úplně ztratilo.

V budově dnešního Městského muzea byl Památník nár. umělce Petra Jilemnického, který se v tomto domě č.p. 77 narodil.

V roce 1990 se podařilo prosadit zrušení Památníku a v jeho budově zřídit nové muzeum. Nashromáždily se zbylé předměty, očistily se a za práce několika obětavých občanů se roku 1991 otevřelo Městské muzeum. Své místo zde našla Vojáčkova galerie, expozice Alfonse Muchy, který měl v Kyšperku pronajatý ateliér, jedna místnost byla ponechána Petru Jilemnickému, také expozice sirkařství zde našla své uplatnění a nezapomnělo se ani na významné osobnosti našeho města.

  

Expozice Městského muzea v Letohradě je umístěna v budově muzea na letohradském náměstí. Stálá expozice je umístěna v šesti místnostech a dvou chodbách. V přízemí se návštěvníci seznámí s historií města, výrobou sirek a jedna místnost je věnována originálním saním císaře Napoleona, na kterých v roce 1812 prchal z Ruska. Místnost je doplněna nábytkem a doplňky z Napoleonského období.. Na chodbě jsou obrázky od místních umělců. V patře je chodba s významnými osobnostmi Letohradu. Malá místnost je věnována měšťanskému životu v Kyšperku (dřívější název pro Letohrad), řezbáři Janu Duškovi a vynálezům a kuriozitám. V největší místnosti muzea je k vidění lidový život v Kyšperku, malovaný nábytek, lidové kroje, místní řemesla a obchody. Poslední část expozice je věnována lidovým krojům z Čech, Moravy i Slovenska, které Letohradu věnovala spisovatelka Emma Jarošová - Koukolová, která v současné době žije v Torontu.

Expozice je průběžně obměňována. Několikrát za rok se zde konají tématické výstavy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)