Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » muzeum, galerie » Muzeum loutkářských kultur - Chrudim (muzeum)

Muzeum loutkářských kultur - Chrudim (muzeum) [22015]




Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi bylo otevřeno 2. července 1972. Základem muzejních sbírek se stala soukromá sbírka Prof. PhDr. Jana Malíka (1904-1980), neúnavného organizátora loutkářského života, praktika i teoretika, historika, pedagoga a sběratele. Pomohl také zorganizovat, aby jednotlivá národní centra mezinárodní loutkářské organizace UNIMA darovala muzeu loutky ze svých zemí. Za dobu existence muzea se pak tyto sbírky značně rozrostly a jsou stále doplňovány. Dnes vlastní muzeum kolem 50.000 sbírkových předmětů, z toho více než 8.500 loutek z celého světa.. Dále pak scénické návrhy a makety, kulisy, výtvarná díla s loutkářskou tematikou, plakáty a programy, fotografie, zvukové záznamy a videozáznamy, tiskoviny, rukopisy a další archiválie.... A tak dále. A také odbornou knihovnu.

Představení s loutkou, tak jako každé divadelní představení, je umění pomíjivé: žije jen v okamžiku, kdy se hraje. O to více a důkladněji je třeba o loutkářském umění shromažďovat dostupné materiály, záznamy, dnes už i videozáznamy. To, co může být zachováno, je loutka. Nevypovídá sice mnoho o kvalitě inscenace, ale je (alespoň většinou) uměleckým dílem sama o sobě. Je schopna zaujmout svým výrazem, může být dokladem nejrůznějších loutkářských technologií, jednotlivých národních loutkářských kultur, rukopisů výtvarných tvůrců, řezbářů...Pohled na ni nám může zprostředkovat emotivní zážitek.

Pro tohle všechno muzeum existuje. Proto shromažduje a zpracovává dokumenty týkající se vývoje českého, ale i světového loutkářství. Proto vystavuje loutky nejen ve svých prostorách, ale i jinde v tuzemsku i v zahraničí.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)