Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » muzeum, galerie » Muzeum lidových staveb - Kouřim (muzeum)

Muzeum lidových staveb - Kouřim (muzeum) [22000]


    další pojmenování: Skanzen

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným skanzenem v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z celého území Čech, a nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století. Nachází se zde zatím devět větších obytných a hospodářských objektů z oblasti středních, východních a severních Čech, které doplňuje několik drobnějších památek. Muzeum je celoročně dějištěm mnoha národopisných a dalších doprovodných programů.

V současnosti je připravován rozsáhlý projekt dostavby muzea a jeho koncepční proměna na "Muzeum české vesnice", které bude kromě architektonických památek přibližovat život na českém venkově od raného novověku do poloviny 20. století včetně jeho sociálních a regionálních specifik.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je součástí Regionálního muzea v Kolíně, příspěvkové organizace Středočeského kraje. Působí při něm také Regionální odborné pracoviště pro péči o tradiční lidovou kulturu. V Kouřimi je dále možné navštívit Muzeum Kouřimska s rozsáhlou expozicí o dějinách regionu a raně gotický kostel sv. Štěpána s unikátní středověkou kryptou sv. Kateřiny a zvonicí s obrácenými zvony.

V současné době muzeum představuje devět větších památek lidové architektury z oblasti středních, východních a severních Čech. Středočeský region je zastoupen stavbami ze širší oblasti Posázaví, Benešovska a povodí Berounky. Unikátem je především devítiboká roubená stodola z Durdic u Votic, postavená v roce 1648, která je nejstarší zachovalou památkou tohoto typu na území Čech. Z Posázaví pochází poloroubená chalupa a špýchar z Budče a malý roubený špýchar z Hrádku, které byly do muzea přeneseny ze zátopové oblati přehrady Želivka. Všechny tyto objekty vznikly na konci 18. století. Oblast povodí Berounky reprezentuje roubený obytný dům statku z Týřovic u Rakovníka z druhé poloviny 17. století, který byl do své současné podoby přestavěn v roce 1807. Z oblasti středního Polabí na pomezí středních a východních Čech pochází pozoruhodná celoroubená kovárna ze Starého Bydžova, postavená roku 1774.

Východočeský region v současnosti zastupují dvě památky z Podkrkonoší. Jedná se o roubenou rychtu z Bradlecké Lhoty na Semilsku a mimořádně cennou dvanáctibokou stodolu ze Želejova u Hořic. Rychta z Bradlecké Lhoty s bohatě členěnou lomenicí novopackého typu pochází z konce 17. století, želejovská stodola vznikla v roce 1660, a společně se stodolou z Durdic náleží k našim nejcennějším památkám lidové architektury. Z oblasti severních Čech se v muzeu zatím nachází pouze patrový polohrázděný dům z Jílového u Děčína, postavený na počátku 19. století.

Všechny objekty jsou vybaveny interiérovými expozicemi, které dokumentují bydlení a hospodářství na venkově od 18. do první poloviny 20. století. Ve statku z Týřovic se nachází stylová hospůdka Na Hrázce.

Větší objekty doplňuje několik drobných památek z 18. - 20. století. Jedná se o boží muka z Kostelce nad Černými lesy, unikátní stroj na balení sazenic ovocných stromků z Molitorova u Kouřimi, rumpálovou studnu z Kozojed u Ratají nad Sázavou, kopie zvoničky z Býchor a kříže z Němčic na Kolínsku, barokní sochu sv. Donáta ze Svatbína u Kostelce nad Černými lesy, pumpu ze Zalán u Rožmitálu pod Třemšínem a kopii včelína ze Lžovic u Kolína.

Atmosféra muzea, ležícího v krásném prostředí starého ovocného sadu, se neustále obměňuje v návaznosti na cyklus jednotlivých ročních dob a příslušných lidových obyčejů.

V rámci celkové koncepce dostavby muzea je plánováno postupné doplnění areálu o přibližně třicet dalších objektů. V současnosti je k rekonstrukci a opětovnému sestavení připraveno deset staveb, přenesených z různých regionů středních, východních a severních Čech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)