Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » lidová architektura » Hanácký skanzen - Příkazy (muzeum)

Hanácký skanzen - Příkazy (muzeum) [21871]


    další pojmenování: Hanácké muzeum


Soubor staveb lidové architektury v Příkazích (obecně nazývaný "Hanácké skanzen") tvoří památkově chráněná usedlost č. p. 54 s tzv. špaletovou stodolou v zahradě a několik přilehlých zahrad, v nichž jsou umístěny další 3 stodoly, rovněž památkově chráněné. Všechny stavby pocházejí z 19. století a dokladují místní tradiční architekturu a péči o ni. Práce na zamýšleném stavu budov stále probíhají.

Bohatý mobiliář skanzenu umožňuje přiblížení mnoha stránek života na Hané, zejména v období přelomu 19. a 20. století.

Obytná část usedlosti obsahuje předměty a vybavení tradiční kuchyně a světnic, řemeslnickou dílničku s mnoha pomůckami a druhy nářadí (kamnářské, knihařské, stolařské, tesařské, bednářské, kovářské, sedlářské, zámečnické, obuvnické, krejčovské, mlékařské, včelařské, atp.) Je zde i malá ukázka starých školních pomůcek.

Hospodářská část část usedlosti obsahuje předměty spjaté především se zemědělstvím a chovem domácího zvířectva,ale také s praním a žehlením.

V stodolách pak můžeme nalézt staré vozy, vozíky, sáně, mlátičky obilí a jejich hnací motory (parní, benzínové, elektrické), pluhy, secí stroje a spoustu dalších, velmi důmyslně sestrojených pomocníků někdejšího hospodáře.

Hanácký skanzen v Příkazích, který byl v nynějším rozsahu otevřen v roce 1994, je vhodným cílem pro školní, turistické a poznávací výlety (bezbariérový přístup) i pro návštěvu kulturních pořadů či předvádění starých řemesel a technik.

Obec Příkazy (vesnická památková rezervace) pak návštěvníky zaujme dvěma dochovanými žudry (u č. p. 26 a 50) a z velké části dochovaným historickým půdorysem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)