Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » muzeum, galerie » Důlní expozice - Chrustenice (muzeum)

Důlní expozice - Chrustenice (muzeum) [21845]


    další pojmenování: Železnorudný důl Chrustenice

 

Důl patřil ve své době k největším a nejvýznamnějším dolům Barrandienu (oblasti západně od Prahy). Důl měl 84 podzemních pater zasahujících až do hloubky 426 m, tj. 120 m pod hladinu moře. Za sto let usilovné práce se z něho vytěžilo bezmála 8 milionů tun rudy.

Ve stovkách metrů zpřístupněných chodeb je shromážděna řada unikátních exponátů připomínajících slavnou dobu hornictví a lomařství v této oblasti. Součástí prohlídky je i jízda důlním vlakem. Důl je v současnosti zpřístupněn nejen turistům, ale i potápěčům. Stálá expozice o lomech Amerika - Mořina před vchodem do podzemí. Na jaře roku 1996 se zde natáčely epizody televizního seriálu Zdivočelá země, film Bumerang, v roce 1997 televizní seriál Motel Anathema a v březnu roku 2000 druhé pokračování Zdivočelé země.

Do vzdálenosti 1 kilometru od dolu se nachází několik restaurací a obchodů, nádraží ČD Loděnice a nájezd na dálnici Praha-Beroun. Obec Loděnice může být východiskem k turistickým výletům do oblasti Svatého Jana pod skalou (5 km), na Chrustenické koupaliště (2 km), k lomům Amerika-Mořina (7 km), ke skanzenu Solvayovy lomy (3 km), k soukromé sklárně Glasstar Nenačovice (3 km) a vůbec k celému Českému krasu. Z centra Prahy sem lze autem dorazit za 30 minut.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)