Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » muzeum, galerie » Muzeum Dr. Šimona Adlera - Dobrá Voda (muzeum)

Muzeum Dr. Šimona Adlera - Dobrá Voda (muzeum) [21843]



 Muzeum Dr.Šimona Adlera bylo vybudováno v roce 1997 jako památník židovského historika a rabína Dr. Šimona Adlera, který se zde narodil a v roce 1944 se stal obětí holocaustu v koncentračním táboře Osvětim.

První část expozice představuje kulturu a náboženství židovských obyvatel v západočeském příhraničí od Kraslic na severu po Modravu na jihu. V této části expozice jsou na unikátních exponátech zobrazeny židovské sakrální předměty, pocházející ze sbírek Západočeského muzea. Dokumentace života židovské rodiny je rozdělena na nejdůležitější mezníky: narození, obřízka chlapců, bar - micva, svatba a závěr života. Druhá část expozice je věnována životu a osudům synů Šimona Adlera - Sinae a Matytiahu. Expozice má samostatnou část, která se věnuje práci, životu a osudu Dr. Šimona Adlera. V muzeu je na samostatných závěsných panelech vystaven seznam 110-ti zaniklých židovských obcí doplněný fotodokumentací. Součástí expozice je i rekonstrukce původní tzv. "košer porážky" a rekonstrukce interiéru pošumavské hospody. Poslední část expozice tvoří rekonstrukce interiéru židovské světničky, dokumentující každodenní život Židů v daném regionu na přelomu 19.a 20.století.

Věříme, že pojetí expozice a památníků, které jsou orientované především na každodenní život židovské menšiny v západním pohraničí Čech, obohatí vaše poznání mnohonárodnostního obyvatelstva Šumavy a ukáže vám, že i lidé různého vyznání a různých národností, žijící v jednom geografickém prostředí, mohou spolu vytvořit jednotnou komunitu. Pokud se ovšem nestanou předmětem politické manipulace.

Muzeum vzniklo z iniciativy a za finančního přispění pana Matytiahu Adlera, viceprezidenta Touro College Jerusalem / New York, nákladem města Hartmanice a Ministerstva kultury ČR. Jeho součástí je auditorium pro 50 návštěvníků. V budově je dále umístěna expozice historie Hartmanic a okolí, včetně ukázek tradičních šumavských řemesel. Muzeum je umístěno v osadě Dobrá Voda nad Hartmanicemi poblíž kostela sv. Vintíře a léčivého pramene vyvěrajícího v nevelké vzdálenosti od něj. Výhled z Dobré Vody na okolní krajinu s hradem Kašperkem patří k nejhezčím šumavským pohledům.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)