Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » muzeum, galerie » Muzeum Dějin města - Jablonné nad Orlicí (muzeum)

Muzeum Dějin města - Jablonné nad Orlicí (muzeum) [21832]



Stálá expozice dějin města byla vybudována v zrekonstruovaném "Matyášově domě" čp. 30 na náměstí. Dům byl postaven v roce 1830 v pozdně empírovém slohu. Slavnostní otevření síně proběhlo 13. června 1998.

"Matyášův dům" čp. 30

Návštěvníci se mohou seznámit s historickým vývojem města, doloženým písemným a obrazovým materiálem. Dějiny jsou zpracovány od nejstarší doby do současnosti. Vše je přehledně umístěno v tzv. "listovačích".

Součástí expozice jsou předměty denní potřeby v domácnostech a malých hospodářstvích našich předků. Jsou zde také připomenuta zaniklá řemesla provozovaná v minulosti v našem městě. Některá jsou doložena výrobky a používanými pracovními nástroji.

Část expozice je věnována Petru Figulu Jablonskému. Náš slavný rodák se narodil v rodině Jana Zelinky, který provozoval hrnčířské řemeslo; byl též označován jménem Figulus, latinsky hrnčíř. V roce 1614 koupil v Jablonném dům čp. 40, ve kterém se manželům Janovi a Dorotce narodil roku 1619 syn Petr.

V emigrační vlně po Bílé Hoře odešel Jan Zelinka Figulus, kazatel ve zdejší skupině Jednoty Bratrské, do polského Lešna. Petr Figulus se jako mladý muž seznámil s Janem Amosem Komenským. Na počátku 40. let 17. století se stal jedním ze čtyř jeho písařů. Díky svým jazykovým znalostem doprovázel Jana Amose v cizině.

Petr Figulus Jablonský se stal 19. října 1649 manželem Komenského dcery Alžběty. V následujících letech působil jako kazatel v českých sborech Jednoty Bratrské na území dnešního Polska. V roce 1662 byl zvolen na návrh Komenského biskupem Jednoty Bratrské.

Zemřel 12. ledna 1670, tedy o 10 měsíců dříve než Jan Amos Komenský.

Nedaleko výstavní síně (cca 150 m) stojí rodný dům Petra Figula Jablonského s pamětní deskou.

Dále se můžete seznámit se životem spolků, který byl dříve v našem městě velmi bohatý. Vše je doloženo dobovými fotografiemi a především pro návštěvníky pocházející z našeho města a pro místní je výstavní síň přitažlivá a poučná.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)