Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » muzeum, galerie » Muzeum Českého granátu - Třebenice (muzeum)

Muzeum Českého granátu - Třebenice (muzeum) [21823]




Budova muzea je původní německý luteránský kostel, postavený roku 1902 a vysvěcený roku 1909. Byl vybudován místními Němci pod vedením Dr. Titty za přispění nadace Gustava Adolfa z Německa. MUDr. Titta byl velkým protivníkem MUDr. Paříka, představitele českých obyvatel Třebenic. Kostel je smíšenou stavbou s prvky několika stavebních slohů secesního vyznění. Podle plánů architekta A.H. Groha kostel postavil stavitel Grus z Lovosic. Kostel byl osazen původně třemi zvony, v době 1. světové války zrekvírovanými. Po r. 1918 kostel za úplatu využívala i církev českobratrská. V roce 1923 byl do výklenku zdi umístěn popel Dr. W. Titty, později, roku 1959 při přeměně kostela na muzeum, byla urna přenesena na dnes neznámé místo.

Tradice muzejní činnosti je v Třebenicích je jednou z nejstarších v našich zemích. První třebenické muzeum vzniklo již v roce 1872. V té době mimo Prahu, Brno a Opavu bylo jen šest českých měst, všechna nepoměrně větší, než Třebenice, která měla muzea. Zakladatelem sbírek se stal třebenický občan MUDr. Václav Pařík, nadšený tím, že je na „každém kroku doslova obklopen starožitnostmi“. O další rozšíření muzejních sbírek o zajímavé přírodniny z okolí se zasloužil třebenický učitel Karel Křenek. To se sbírka již nazývala ,,Sbírka starožitností Besedy třebenické“. Podle přání zakladatelů muzea ,,...podávala obraz přírody, dějin a kultury našeho třebenicka“

Zlaté období třebenického muzea se váže k roku 1891, kdy byla v Praze pořádána velká Jubilejní výstava. Třebeničtí se jí zúčastnili se svým kancionálem, unikátními archeologickými předměty a hlavně sbírkou z náplavových granátových písků „Pyropové diluvium v Českém středohoří“. Již tehdy byl činěn nátlak, aby jedna ze vzácností sbírky - třebenický kancionál (viz zvláštní článek) - byl předán Národnímu muzeu v Praze. MUDr. Pařík argumentoval tím, že jeho přítomnost v Třebenicích je důležitá pro posílení národní hrdosti v místě. Pokus o přemístění kancionálu do Prahy byl učiněn ještě po restaurování v osmdesátých letech 20. století. Sbírka získala na výstavě čestný titul s právem ražení zlaté mince.  Další velký den zaznamenali třebeničtí 11. června 1895 na Národopisné výstavě, kde předvedli pláchnutí granátů, jejich třídění a zpracování a odpoledne s úspěchem vystoupilo třebenické kvarteto. Jejich prezentace na Národopisné výstavě byla oceněna bronzovou medailí.              

Po smrti MUDr. V. Paříka sbírky na čas skončily v bednách a vlhku staré školy. Nakonec pomohly Třebenickým tehdejší okolní české okresy – libochovický, roudnický a slánský, které s pomocí svých zástupců v Menšinovém komité zakoupily Paříkův dům č.p. 82 a tak bylo 6. dubna 1913 otevřeno – jak jinak – Paříkovo muzeum.            

Po osvobození v roce 1945 se podařilo zajistit nové, větší prostory v domě č.p. 139 po bývalé německé měšťanské škole. Slavnostní otevření se konalo dne 28. října 1946. Správcem muzea byl jmenován ředitel měšťanské školy Václav Kosina, který se této práci nezištně věnoval až do své smrti v roce 1958. Při delimitacích pak byly sbírky třebenického muzea přemístěny do Okresního vlastivědného muzea v Litoměřicích a díky neutuchající snaze třebenického občana pana L. E. Drahoše a jeho přátel bylo pak v roce 1959 otevřeno specializované Muzeum českého granátu, a to v Třebenicích. Bylo umístěno do stávajících prostor. Jeho expozice se pokouší o podání uceleného obrazu přírody i historie granátového kraje. Pan Drahoš také zrestauroval nábytek z ,,úmrtní světničky“ Ulriky von Levetzow z Třebívlic, která byla dlouho součástí expozice a po restitucích byla odvezena do Mostu. Stejný osud potkal soubor Ulričiných šperků, přičemž v Třebenicích jsou dnes vystaveny zdařilé repliky, zhotovené poté, co byly originály ukradeny (naštěstí brzy opět nalezeny, dnes umístěny v muzeu v Mostě, kde je Ulrice věnována celá expozice).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)