Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » muzeum, galerie » Městské muzeum Břeclav (muzeum)

Městské muzeum Břeclav (muzeum) [21805]



Počátky českých muzejních aktivit v Břeclavi spadají až do období po vzniku samostatného Československa. U zrodu břeclavského muzejnictví stáli představitelé českého národního života, kteří se takto etablovali ještě před vznikem republiky. Muzejní a vlastivědný spolek byl založen v roce 1928. Tento se zaměřil jak na shromažďování sbírek, tak na pořádání přednášek, vlastivědných exkurzí a na vydávání vlastního časopisu „Vlastivědný sborník Břeclavska“. Vedle aktivní činnosti osvětové se podařilo spolku vytvořit ucelenou sbírku listinnou i věcnou. Tato sbírka však byla po obsazení zčásti ztracena, zčásti uložena na několika místech v Břeclavi.

Snahy založit v Břeclavi muzeum se znovu projevily po skončení války v roce 1946. Stále však trval problém, že muzeum nemělo vlastní trvalé prostory. V průběhu své existence pořádal poválečný spolek výstavy, exkurze a přednášky. V roce 1952 se konala likvidační valná hromada spolku. Bylo rozhodnuto začlenit muzeum i s inventářem do okresní osvětové besedy. Inventář muzea tehdy obsahoval 1354 položek a 2208 sbírkových předmětů. Muzeum pak sídlilo v budově dnešní knihovny. O aktivitě spolku při Okresním domu osvěty svědčí vedle rozrůstajících se sbírek a četných přednášek a exkurzí i vydávání vlastního časopisu „Zprávy muzejního a vlastivědného spolku“. Po roce 1961 se stalo břeclavské muzeum nejprve článkem v síti okresních muzeí, posléze však muselo zcela zaniknout. Sbírky, včetně knihovny, tehdy čítala 2248 položek, byly soustředěny v Mikulově. Administrativní zásah, rušící břeclavské muzeum, na dvě desetiletí umrtvil veškeré aktivity v dané oblasti. Ustavující schůze Vlastivědného kroužku při DK ROH v Břeclavi se konala 1983. Založení kroužku souviselo s plánovanou generální opravou břeclavského zámku, v jehož prostorách měla najít své místo i muzejní expozice, zaměřená na dějiny města a lidovou kulturu Podluží. Členové kroužku prováděli sběr předmětů a dokladů o historii města. Kroužek uspořádal rovněž několik výstav a přednášek. Činnost kroužku však narážela na překážky, dané především neexistencí prostor pro uložení sbírek, až činnost po třech letech téměř zcela ustala. Břeclav se tak stala jedním z mála okresních měst, které nemělo muzeum a galerii.

Nová společenská situace vedla v roce 1992 k ustavení Muzejního spolku v Břeclavi s cílem obnovit tradice muzejní práce a postavit je na pevný základ vybudováním profesionálního zařízení. Spolek zorganizoval několik přednášek, exkurzí a začal vydávat „Zpravodaj muzejního spolku“. Zároveň se spolek soustředil na sběr a výkup předmětů pro budoucí muzeum.

Ke konkrétnímu naplnění snah několika generací vlastivědných pracovníků došlo počátkem roku 1995. 17. ledna 1992 vydalo Město Břeclav zřizovací listinu příspěvkové organizace „Městské muzeum Břeclav“, které fakticky existuje od 1. dubna téhož roku, kdy začalo naplňovat základní muzejní funkce sbírkotvorné, tezaurační a prezentační se zaměřením na archeologii, historii a etnografii. K prioritám muzea a galerie patřilo a stále náleží zejména cílené vytváření sbírkového fondu, na druhé straně je důraz kladen na činnost prezentační. Postupně se dařilo realizovat jak výstavní program, tak začleňování nové instituce do kulturního a společenského života ve městě. Byla navázána spolupráce s různými spolky, organizacemi a školami. Muzeum získalo oprávnění k provádění archeologických výzkumů, jichž byla realizována celá řada (především záchranných akcí, ve spolupráci s Ústavem archeologie a muzeologie FF MU též na Pohansku).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)