Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » muzeum, galerie » Muzeum Bedřicha Hrozného - Lysá nad Labem (muzeum)

Muzeum Bedřicha Hrozného - Lysá nad Labem (muzeum) [21782]




Muzeum Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem vzniklo již v roce 1893, kdy několik nadšených a obětavých přátel české historie si vytklo za cíl ustavit při spolku Čtenářské jednoty muzejní odbor. Tím se stala Čtenářská jednota s muzejním odborem nejstarším předchůdcem dnešního muzea.

Postupný rozvoj muzejnictví vedl k tomu, že v roce 1894 došlo k oddělení muzejního odboru od Čtenářské jednoty a od tohoto roku se datuje samostatná muzejní společnost města Lysé nad Labem s počtem 22 členů. Jeho vůdčí postavou byl František Otruba - badatel v oblasti místního národopisu a historie, od roku 1909 také ředitel místní školy.

Významnou etapou v historii muzejní činnosti se stal rok 1895 a pořádání Národopisné výstavy v Praze. Pro tuto výstavu se podařilo získat 101 sbírkových předmětů a tak úspěšně prezentovat oblast Polabí o jeho vývoji. Za tuto expozici získalo muzeum od pořadatelů Národopisné výstavy čestný diplom a uznání, formou zlatého diplomu a bronzové medaile.

V roce 1912 nese muzeum název Městské muzeum v Lysé nad Labem, současně se usídlilo v budově Městského úřadu - ve staré radnici. Zásadním mezníkem v muzejní práci se stal rok 1952, kdy byly všechny sbírky přeneseny do historické barokní budovy z r. 1752 (z doby Swett-Sporcků), kde muzeum sídlí a spravuje své sbírky dodnes. V šedesátých letech se stává pobočkou Polabského muzea se sídlem v Poděbradech, od roku 1951 nese čestný název Muzeum Bedřicha Hrozného.

Ve spolupráci s NM - Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur v Praze a Národní galerií v Praze je zde vytvořena stálá biografická expozice: „Život a dílo Bedřicha Hrozného“ s řadou unikátních exponátů, osobními předměty a rukopisy. Kromě této stálé expozice pořádá muzeum v průběhu celého roku příležitostné výstavy z muzejních sbírek a výstavy uměleckých děl.

Muzeum nemá bezbariérový přístup.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)