Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hády (vrchol) [20998]



Hády jsou dominanta severovýchodního okolí Brna (více na ), nejjižnější výběžek Moravského krasu (více na )a zároveň vrch v katastru obce Kanice (více na ) s výškou 424 metrů nad mořem , který je jako jeden z mála mimobrněnských vrchů vidět i z centra Brna. Na jeho vrcholu se nachází televizní věž, která zajišťuje signál pro Brno a okolí. Jihozápadní svah je výrazně poznamenán dřívější intenzivní těžbou vápence v nedalekém lomu.

Na jeho vrcholové plošině se nachází Hádecká planinka národní přírodní rezervace lesních a lesostepních porostů s výskytem chráněných a ohrožených druhů rostlin . Vyskytuje se zde i teplomilný dub cer .

Duby jsou dlouhověké, pomalu rostoucí stromy, výjimečně i keře, s tvrdým dřevem. Listy jsou obvykle jednoduché laločnaté, v mírném pásu většinou v zimě opadávají, v subtropech rostou i druhy stále zelené. Květy jsou jednopohlavní; samčí jsou nící jehnědy, samičí jsou jehnědy nebo stroboulky. Jsou větrosnubné ( opylování větrem ) , plodem je nažka v číšce (žalud).

Původní areál rodu zahrnuje mírné až subtropické pásmo severní polokoule, nejvíce jsou rozšířené v Severní Americe a ve východní Asii, méně druhů je původních v Evropě. Některé druhy se vyskytují i v tropických oblastech Asie a Jižní Ameriky.

Na většině území České republiky rostou dub zimní - drnák (Quercus petraea) a dub letní - křemelák (Quercus robur). V nejteplejších oblastech České republiky roste dub pýřitý čili šipák (Quercus pubescens) na jižní Moravu zasahuje svým areálem dub cer neboli dub slovenský (Quercus cerris) a snad i dub balkánský neboli uherský (Quercus frainetto). Z introdukovaných druhů je nejčastější dub červený, kterého můžeme potkat nejen v parcích a zahradách, ale byl vysazován i do lesů. Původní je na východě Severní Ameriky a v Evropě se pěstuje od 17. století. V parcích a arboretech byly vysazovány další cizokrajné druhy.

Tvrdé dubové dřevo se používalo po staletí k výrobě trámů, podlah i nábytku. Sudy, ve kterých zraje víno nebo i další alkoholické nápoje, jsou vyrobeny z dubového dřeva. Korek získávaný z korkového dubu se používá k výrobě zátek.

Díky svému dřevu a dlouhověkosti je dub symbolem síly; dubové háje byly posvátnými místy Keltů, dub je národním stromem Německa, Velké Británie a Spojených států.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)