Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vlkovice (osada) [2082]



Údolní vesnice na horním toku Husího potoka asi 3 km západně od Fulneku, kterou tvoří dvě původně samostatné obce Moravské a Slezské Vlkovice, sloučené v roce 1956.

Na okraji vesnice se nachází rekreační středisko Dětský mlýn (škola v přírodě), který je zrekonstruován ze starého vodního mlýnu do moderní podoby ubytovacího zařízení pro děti. Vesnici obklopují zalesněné kopce. Lokalita je velmi vhodná pro turistické akce.

Moravské Vlkovice byly v letech 1850 - 1869 osadou Jerlochovic, poté se osamostatnily. V roce 1964 byla k Vlkovicím připojena obec Dolejší Kunčice. K Fulneku Vlkovice integrovali k 1. 4. 1976. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1374, kde jsou Moravské Vlkovice uváděné jako Malé Vlkovice a Slezské Vlkovice jako Velké Vlkovice. Moravské Vlkovice patřily celou dobu feudalismu fulneckému panství, zatímco Slezské Vlkovice byly součástí oderského panství. V letech 1357 - 1380 byly Moravské Vlkovice přifařeny k Fulneku a Slezské Vlkovice k Vésce. Školu měli obě obce od 18. století společnou na slezské straně. Obyvatelé se živili polním hospodářstvím. Jedinou památkou je kostel sv. Mikuláše


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vlkovice (osada) Nový Jičín
obec, osada Vlkovice (obec) Cheb



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)