Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pohořílky (osada) [2079]



Nevelká obec Pohořílky leží v Moravskoslezském kraji, oblast Opavsko - Krnovsko, mezi městy Fulnek a Bílovec. Obcí prochází hlavní silnice vedoucí z Ostravy směrem na Olomouc.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1329. Nedaleko obce je vrch Kamenná hora s nadmořskou výškou 336 m. Na jeho úbočí pramení Pustějovský potok, který je jedním z přítoků řeky Odry. Vyznavači cykloturistiky mají možnost dostat se, po ujetí asi 1,5 km po silnici směrem na Fulnek, na cyklotrasu nazvanou Kravařsko, která je propojena se sítí dalších cyklotras v regionu. V obci byl vybudován památník obětem padlým ve druhé světové válce.

Významnou leč zaniklou památkou je Pohořílský zámek. Pohořílský zámek vznikl někdy po roce 1564 přestavbou staré gotické tvrze na jednopatrovou renesanční budovu na kruhovém půdoryse (o průměru cca 45m) s věžovitou vstupní bránou do kruhového nádvoří. Na straně dvora měl objekt zámku přízemní arkádu lemující celý obvod dvora, v prvním poschodí pak dřevěnou pavlač, z níž vedly vchody do jednotlivých místností. Zámek však přestává plnit svou dosavadní funkci, postupně chátrá, až je pro svůj neutěšený stav roku 1756, na příkaz hejtmana fulneckého panství Tietze, zbořen a na jeho místě postaven nový vrchnostenský dvůr. I ten byl později rozparcelován a z větší části pobořen a nahrazen mladšími stavbami.strana 1

    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pohořílky (osada) Nový Jičín
obec, osada Pohořílky (část obce) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)