Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jestřabí (osada) [2073]



Osada Jestřabí je místní částí města Fulnek a leží jihozápadním směrem od města. Osada se rozkládá v jižní části přírodního parku Oderské vrchy. Osadou prochází červená turistická trasa vedoucí z města Fulnek kolem Stříbrného jezírka do města Odry.

Jižním směrem od osady se zvedají zalesněné stráně Po horských vrchů. Osadou prochází silnice vedoucí z města Fulnek k rekreační oblasti u malé vodní nádrže Kletná. Jihozápadním směrem od Jestřabí se rozkládá oblast přírodní památky Stříbrné jezírko, kterou tvoří jak název napovídá bezodtokové jezírko, které vzniklo v bývalém galenitovém dole. V okolí jezírka se rozprostírají mokřadní louky.

Osada Jestřábí je slovanského původu a byla pravděpodobně založena ve 14. století. V období 15. a 16. století se v nedalekém okolí osady dobývalo olovo a stříbro. V osadě se dochovala pěkná zděná kaplička.


Přírodní památka Stříbrné jezírko

Refugium vodní a mokřadní fauny i flóry v bezodtokém jezírku, vzniklém v opuštěném galenitovém dole. Asi od poloviny 17. století opuštěný galenitový důl, jehož šachta byla zatopena. Jezírko nemá povrchový přítok ani odtok, zatopená plocha činí asi 500 m2. Dvě třetiny plochy zaujímají místa s hloubkou do 1,5 m, zbytek tvoří vlastní šachta.strana 1

    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jestřabí (osada) Nový Jičín
obec, osada Kuřimské Jestřabí (obec) Brno-venkov
obec, osada Pernštejnské Jestřabí (obec) Brno-venkov
obec, osada Jestřabí Lhota (obec) Kolín
obec, osada Jestřabí (část obce) Žďár nad Sázavou
obec, osada Jestřabí v Krkonoších (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)