Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Nový Jičín » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Jerlochovice (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Jerlochovice (kostel) [2068]



Jednolodní orientovaná stavba s protáhlým, polygonálně uzavřeným kněžištěm a renesanční věží, ukončenou lunetovým cimbuřím. Kostel byl vybudován (patrně na místě starší dřevěné svatyně) v roce 1316. Z doby stavby se kompaktně dochovalo presbyterium kostela a malá obdélná sakristie s pultovou střechou při jeho evangelijní straně. Loď byla upravována v 2. polovině 17. století, věž kostela získala svou charakteristickou atikovou korunu při stavebních zásazích v 16. století. Fasády jsou hladké, nároží věže a jednotlivé okenní osy lodi jsou rámovány lisénovými rámci. Okna mají půlkruhové záklenky, v nižších patrech věže jsou štěrbinová okénka, v závěru presbytáře jsou zazděná lomená okna se zbytky gotických kružeb. Na západních nárožích lodi a v závěru kněžiště jsou gotické opěráky. Na jižní straně kostela, vedle bočního vstupu do lodi, je v rohu při věži vestavěna přízemní půlválcová schodišťová věž. Architektonicky nejhodnotnější částí stavby je interiér presbyteria s dochovanou křížovou žebrovou klenbou. Žebra mají klínové vyžlabení, jsou ukončená ostruhovým podseknutím, pouze v rohu na epištolní straně závěru vybíhají z maskaronové konzolky. V místě křížení je dvojice terčovitých svorníků s erbovními štítky se zavinutou střelou pánů z Kravař a hvězdou pánů ze Šternberka. Na epištolní straně je ve zdi pravoúhlé kamenné sanktuarium, na evangelijní straně je nízký lomený portálek, ústící do sakristie. Sakristie je zaklenuta lomenou valenou klenbou, v její severní obvodové zdi se dochovalo gotické lavabo. Loď kostela je zaklenuta třemi poli valené klenby na pasech s výsečemi, od prostoru presbyteria ji odděluje půlkruhový vítězný oblouk. V lodi i presbyteriu je pseudogotická šablonová výmalba.
Kostel byl naposledy v letech 1969/1970 opravován.
Při příjezdu od Oder tvoří nádhernou dominantu dovršující siluetní obraz města.

Kříž u ohradní zdi areálu filiálního kostela Nanebevzetí Panny Marie
Kamenný kříž (kulturní památka) z roku 1778, osazený na vysokém, třikrát odstupněném hranolovém podstavci s volutovými křídly. Na čelní straně podstavce je rokajová kartuš s nápisem s chronogramem: "QVI PASSVS ES PRO / NOBIS MISERERE / NOBIS O PIE O / DVLCIS IESV / CHRISTE", na zadní straně podstavce je nápis: " AUSGERICHTET / DEN 19. / OCTOBER 1778". Podstavec završuje profilovaná římsa, podepřená volutovou konzolou. Nad ní je vysoká patka, dole volutově rozšířená, nesoucí svislé břevno kříže. Před patkou stojí drobná, dynamicky pojatá figura Bolestné Panny Marie. Břevna kříže mají liliovité ukončení, svislé břevno se směrem dolů mírně rozšiřuje. Jemně modelovaný, dynamicky pojatý korpus je esovitě prohnutý, jeho pravý bok je výrazně vytočený, rouška nechává téměř celé nohy odkryté a její cípy vytvářejí dynamické křivky mezi Kristovými stehny a vzadu za jeho pravým bokem.
V roce 2002 byl restaurován.

Ohradní zeď
U kostela Nanebevzetí Panny Marie se nachází přibližně oválný hřbitov, obehnaný nízkou zídkou z lomového kamene, částečně opravovanou cihelným zdivem. Na jihovýchodní straně je v jejím obvodu vestavěna přízemní márnice, vedle ní je hlavní vstup do areálu s dvoukřídlými mřížovými vraty mezi dvojicí cihelných pilířů. Nejstarší dochovaný náhrobek pochází z přelomu 19. a 20. století, hřbitov však existoval na tomto místě zřejmě již ve 14. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)