Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jerlochovice (osada) [2066]



Ves založena ve 2. pol. 13.století při Husím potoku, rozkládá se na západně od Fulnek. Dnes je obec spojená s Fulnekem. Její zástavba navazuje na fulnecké předměstí.

Jerlochovice jsou tzv. rozcestníkem červeně a žlutě značeného vycházkového okruhu. Rozcestník je umístěn v blízkosti recepce autokempu Fulnek - Jerlochovice. V autokempu najdeme vybudované chatky, prostor pro postavení stanu či karavanu, koupaliště, dětské a sportovní hřiště a malý amfiteátr. Žlutě značený okruh vede od kempu proti toku Husího potoka k vrcholu Stříbrná hůrka ( 395 m.n.m.), který se zvedá severozápadně od rozcestí.

Jerlochovické stěny
Součástí dominanty místní části Fulneku je pískovcové těleso, které lemuje severní stěny a úpatí údolního svahu Husího potoka a směrem k západu vyúsťuje do dnes již opuštěné pískovny, kde je možné tyto horniny studovat. Vycházejí v ní pískovce a jílovité pískovce, které se usadily asi před 15 miliony let v okrajové části mělkého moře, které zaplavilo staré údolí vybíhající z poslední, nejmladší karpatské předhlubně, spodnobadenského příkopu. Pískovce Jerlochovických stěn jsou dnes jedinou, dobře zachovanou přístupnou ukázkou těchto uloženin na celém Ostravsku.

Stará údolí, která jsou v různé míře vyplněna spodnobadenskými uloženinami, podobně jako ve Fulneku, nalézáme při západní straně oderské části Moravské brány na více místech. Velká část z nich patří z krajinářského hlediska k významným lokalitám. V okolí Bílovce jsou to Staroveské údolí, údolí potoka Trnávky a další.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jerlochovice (osada) Nový Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)