Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podlesí (osada) [2062]



Podlesí je místní částí Budišova nad Budišovkou, ležící 5 km jihozápadně od města. Jde o typ lesní lánové vsi, která se nachází v táhlém hlubokém údolí potoka Aubach – Podlesný potok v nadmořské výšce 540-600 m. Okolí vyplňuje zvlněná parovina Nízkého Jeseníku a nad horním koncem vesnice se vypíná Červená hora. Západní hranici katastru tvoří horní tok Lazského potoka. Půda je málo úrodná a nikdy neposkytovala zdejším usedlíkům dostatek obživy.


Do roku 1949 se obec nazývala Šumvald - německy Schönwald. Tento název pocházel z němčiny a měl význam "osada v krásném lese".

Je velmi pravděpodobné že ves Šumvald vznikla již před koncem 13. století, a že je rovněž dílem tehdejší německé kolonizace. Ves náležela odedávna k budišovskému statku a proto se stejně jako ostatní budišovské vsi poprvé písemně jmenuje jako Schonwald teprve v listině biskupa Bohuše ze Zvole z roku 1456. Podle Pavlovského urbáře z roku 1585 měl Šumvald 44 usedlých, to znamená asi 310 obyvatel.

Z hlediska duchovní správy podléhal Šumvald až do roku 1784 guntramovické faře. Teprve v tomto roce byla ve vsi náboženským fondem zřízena samostatná kuracie a bylo přikročeno k výstavbě vlastního kostela.

Od poloviny 18. století se šumvaldští rychtáři často přeli s budišovským magistrátem, kterému podléhali. Šumvladský rychtář stál také v čele hnutí vesnických rychtářů, kteří se na přelomu 18. a 19. století snažili vymanit ze soudní pravomoci budišovského magistrátu. To se podařilo až po zrušení feudálního zřízení v roce 1848 a v roce 1850 se stal samostatnou politickou obcí soudního okresu Libavá a hejtmanství Šternberk a od roku 1909 Moravský Beroun.

Po druhé světové válce vázl příliv nových osídlenců, takže v roce 1947 měla obec jen 45,5% předválečného počtu obyvatel. V roce 1949 byla obec přejmenována na Podlesí a připojena k vítkovskému okresu. V roce 1960 byla obec Podlesí připojena k okresu Opava a od 1. ledna 1976 je místní částí města Budišov nad Budišovkou.

Obec Podlesí je vyhledávanou rekreační oblastí pro obyvatele Opavska a Ostravska, což dokládá počet rekreačních chalup a chat.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Podlesí (osada) Opava
obec, osada Podlesí (osada) Šumperk
obec, osada Podlesí (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Podlesí (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)