Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » vrchol » Křížový vrch (vrchol)

Křížový vrch (vrchol) [19142]



Přírodní rezervace Křížový vrch (původní název Rozsochatec, někdy nazývaná i Křížová cesta) je izolovaným pozůstatkem tabulové plošiny s několika skalními věžemi a pilíři. Celé skalní uskupení má podkovovitý tvar a střední část je snížená. Na vrcholu skal je umístěný železný kříž z roku 1857 na pískovcovém podstavci s plastikami svaté Anny, Josefa a Jana Nepomuckého. Do skal formou basreliéfu je zasazená litinová křížová cesta, která je částečně polychromovaná a byla vytvořena v 17. století.

Drobnou zprávu, že na Křížovém vrchu existuje křížová cesta zanechal R. Fischer. Ve své knize píše, že cestou ke kříži z roku 1718, umístěném na vrchu zvaném ´Holsterberg´ mineme do skal vsazené plechové obrazy křížové cesty. Náklad na její zřízení nesly dvě zbožné ženy jménem Mann a Fichtner a místo se zejména v neděli odpoledne stávalo útočištěm stísněných a nemocných duší. Letopočet 1875 vyhloubený v místě pravděpodobné litinové skulptury Krista je zřejmě také datem vzniku série litinových reliéfů, které, vznikly ve slévárnách v Blansku u Brna.

Východiskem je parkoviště u hotelu Lesní zátiší, odkud se můžeme vydat 1 km po žluté turistické značce ve směru na Zdoňov. Skalním městečkem prochází zelená značka v délce 1 km. Z vrcholu Křížového vrchu jsou pěkné výhledy na Skalní město Adršpach a Krkonoše.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)