Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » zoo, soukr.zoo » Mořský svět - Praha 7 (zoo)

Mořský svět - Praha 7 (zoo) [1913]




Největší nádrž v České republice:
V září 2005 bylo otevřeno v Mořském světě obří akvárium, největší v České republice. Jedná se o nádrž o obsahu 100 tisíc litrů mořské vody, prosklená plocha tvoří celkem 8 metrů. V nádrži je nainstalována dekorace z korálových kamenů o váze 4,5 tuny, na výrobu mořské vody byly použity 3 tuny mořské soli. Nádrž využívá nejmodernější filtraci, kterou projde během 1 hodiny 60 tisíc litrů vody, čerpadla jsou řízená mikroprocesory, které vytvářejí dokonalou simulaci mořských proudů. Speciální osvětlení dokonale nahrazuje přírodní sluneční paprsky a přes noc i svit měsíce. Celková cena nádrže se vyšplhala na 10 milionů korun. Stejně zajímaví jako samotné mega-akvárium jsou i jeho noví obyvatelé. Nepřehlédnutelný v nové nádrži je žralok písečný(latinský název Odontaspis taurus), který patří mezi nejobávanější mořské dravce - mezi žraloky je druhým největším zabijákem ( hned po žraloku bílém ). Žralok písečný, kterého nyní mohou obdivovat návštěvníci Mořského světa, dorůstá do 3,5 metru, v dospělosti může vážit až 180 kilogramů a výstavu vyšel v přepočtu na více než 700 tisíc korun. Iluzi Australského bradlového útesu, kterou nádrž připomíná, dotváří hejna pestrobarevných korálových ryb.

Nové nádrže:
V prosinci 2006 jsme otevřeli dvě nové nádrže.
První nádrž, ta větší, má objem 50.000 litrů a se sloupcem vody o výšce 3 metry se stane dominantou Mořského světa. Uvnitř této nádrže je umístěn model historické lodi Bounty pro jehož ukotvení ke dnu bylo zapotřebí 700 kilogramů betonové hmoty. Obrovský tlak vody drží 15 centimetrů tlusté plexisklo o rozměrech 3 x 6 metrů. Tuto nádrž obývají žraloci kobercoví, jedovatí rejnoci a dvoumetrové murény. Krásu nádrže podtrhují úžasné světelné efekty a ručně malovaná mapa plavby lodi Bounty od členů Svazu výtvarníků panů Přemysla Šmída a Miloše Zeithammela.
Druhá nově otevřená nádrž má objem 15.000 litrů vody a její ozdobou je model majáku podle skutečné stavby na mysu Hatteras z roku 1870 v Severní Karolíně. Tento maják, jehož světlo varuje mořeplavce na vzdálenost 40 kilometrů a je nejvyšším cihlovým majákem v USA byl vybrán účastníky veřejné ankety, která proběhla na internetových stránkách v dubnu tohoto roku. Strážcem tohoto jemně romanticky laděného akvária je hejno nebezpečných dravých barakud a dvojice langust.

Malby:
Interiér Mořského světa je ozdoben největší ruční nástěnou malbou v Evropě o rozměru 2700 m2. Autory maleb jsou členové Unie výtvarných umělců panové Přemysl Šmíd a Miloš Zeithammel. Malba zobrazuje rozmanité výjevy z mořského života. U stropu je zavěšena maketa největšího rejnoka manty atlantské o rozpětí 8 metrů a váze 300 kg.
Pocit pobytu pod mořskou hladinou ještě dotváří nainstalované profesionální světelné efekty a zvuková kulisa.

Korálová jeskyně:
V roce 2003 byla expozice Mořského světa rozšířena o korálovou jeskyni, která nabízí úžasný pohled do pestrého podmořského světa. Jeskyně je 25 metrů dlouhá a obsahuje 10 atypických akvárií zabudovaných v umělé skalní stěně. V akváriích mohou návštěvníci obdivovat živé korály, pestré korálové ryby a další mořské živočichy. Na výrobu jeskyně byla dovezena jedinečná technologie z USA.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)