Přihlásit
Mobilní verze s GPS

ZOO Ostrava (zoo) [1901]




Historie vzniku ostravské zoologické zahrady je úzce spjata s aktivitami horníků dolů Zárubek a Alexander při budování tzv. Hornického sadu v Ostravě - Kunčičkách. Sad začal vznikat v r. 1948 na šestihektarovém pozemku poblíž dolu Alexander. Formou brigádnické činnosti se na tom podílela i ostravská veřejnost včetně školní mládeže.
Vzniklý přírodní park sloužil k rekreaci. Jeho součástí bylo např. přírodní jeviště, taneční parket, dětské brouzdaliště i pískoviště. V areálu dokonce byly i dva tenisové kurty, hřiště na volejbal a basketbal. Většina těchto zařízení byla předána do užívání u příležitosti Dne horníků v září 1950.

Na podnět Bohumila Vítka bylo v roce 1949 rozhodnuto zřídit ve vznikajícím parku i tzv. zoo - zahradu. K prvním chovancům patřil jeden srnec, dvě srny a pět bažantů. K nim brzy přibyli i pávi a po dokončení voliery i další ptáci.
Veškeré náklady spojené s údržbou a provozem parku byly hrazeny závodní radou Dolu Zárubek a také z darů a příspěvků tehdejšího Ministerstva informací a osvěty.
V lednu 1951 zástupci jmenovaného ministerstva rozhodli po jednání s ostravskými činiteli, že v Ostravě-Kunčičkách bude vybudována provizorní zoologická zahrada, což podpořili i odborníci v čele s doc. O. Štěpánkem a ředitelem pražské zoo dr. C. Purkyněm.

11. řádné plenární zasedání JNV Ostrava pak schválilo převzetí zoologické zahrady v Hornickém sadu v Kunčičkách do trvalé správy a údržby 26.10.1951. Tímto dnem byla tedy zřízena p.o. Zoologická zahrada Ostrava.
O dva roky později (22.5.1953) 179. řádná schůze rady JNV definovala Zoologickou zahradu jako samostatně hospodařící kulturně osvětové zařízení JNV a jejím řízením pověřila B. Vítka.

V dubnu 1953 rozhodla o stavbě nové zoologické zahrady a začala tak složitá jednání výběru nové lokality pro přemístění zoo z Kunčiček.
Na výběr nové lokality pro vybudování definitivní zoologické zahrady v Ostravě nepanovaly jednotné názory. Zpočátku převládal zájem vybudovat zoo v Bělském lese, uvažovalo se rovněž o Radvanicích, o místě poblíž obce Vřesina i o údolí Odry mezi Svinovem a Přívozem (!).


strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)