Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » vrchol » Kohoutovická Baba (vrchol)

Kohoutovická Baba (vrchol) [18662]



Kohoutovická Baba leží asi 100m západně od kraje obce Kohoutovice a geomorfologicky náleží do Bobravské vrchoviny. Je to nejvyšší vrchol členitého kopcovitého území ohraničeného na jihu městskými částmi Bohunice a Bosonohy, na západě tělesem německé říšské dálnice A 88, na severu městskou částí Bystrc a řekou Svratkou, která tvoří i severovýchodní hranici, navazující na katastry Pisárek a Nového Lískovce na straně východní. Celé území je porostlé listnatým a smíšeným lesem, tvořící klidovou a rekreační zónu obyvatelům Brna. Lokalitou prochází z Bosonoh na sever do Bystrce žlutá značka Brněnské podkovy, okružní trasy kolem Brna, využívající turistických cest různých barev. Z Pisárek na západ do údolí Vrbovce vede značka  modrá. Jediné místo dalekého výhledu z této lokality je v Kohoutovicích nad silničním mostem, je odtud krásně vidět na brněnskou kotlinu.

Kohoutovická baba je vrchol s nadmořskou výškou 415,1 m.n.m. na hranici Kohoutovic, městské části, ležící uprostřed lesů. Zde na konečné stanici MHD končí i zelená značka přicházející od Pisárek a obtáčející po vrstevnici druhý nejvyšší vrchol lokality Holednou. Na jejím východním svahu na konci Jundrova je oplocená část lesa. Vzniklá minizoo, soustřeďuje lesní zvířata, která jsou vděčným objektem zájmu návštěvníků, hlavně dětí.  Značka pokračuje severním směrem a po západním úbočí Holedné nad potokem Vrbovcem přitékajícím od Žebětína. Tady byl odedávna pramen známý svojí chutnou vodou. Vyvěrající voda byla v minulosti podchycena, byl vybudován kamenný portál pramene, jenž posílal svoje vody na nedalekou cestu přes silničku, kde se vlévaly do potoka. Žel, v dnešní době je pramen suchý a žádný turista již nemůže ochutnat jeho dobrou chladnou vodou. Údolí Vrbovce je pro svůj klid a panující pohodu odedávna nazýváno Údolím oddechu a vyhledáváno obyvately Brna k nedělním výletům. Dodnes zde stojí i letité chatičky původní chatové kolonie z doby první republiky. Vyhledávanou   lokalitou je dodnes i když paneláky bystrckého sídliště stojící těsně na hraně údolí silně narušily přírodní ráz tohoto místa. Od Holedné se zelená trasa vine do míst zvaných U jezíka, kolem hraničních kamenů a míjí druhou vytvořenou minizoo s převahou chované černé zvěře. Od minizoo zelená značka stoupá prudce spádnicí nahoru kolem památníku ruského letce a přichází do Kohoutovic, kde končí na konečné stanici trolejbusové linky.

Jižně od vrcholu Kohoutovické baby míjí trasa žluté značky Bašného památník. Na východ od něj roste zajímavý strom, dub Troják a dále na východ se rozkládá na vrcholu nevýrazného kopce s nadmořskou výškou 333 m.n.m. Hradisko. Východní svah přiléhající k sídlišti Nový Lískovec tvoří vyvýšeninu s kótou 386 m n.m. Je známá pod názvem Kamenný vrch. Na ní se nachází chráněná oblast koniklece velkokvětého kvetoucího fialovými květy časně zjara.

Úplně na hranicích lokality mezi Novým Lískovcem a Bosonohami vede stará státní silnice z Brna na Prahu. Na ní bylo postaveno závodní depo a byl zde start a cíl okruhu Velké ceny Československa sloužící hlavně motocyklovým závodům až do postavení nového závodního Masarykova okruhu v lesích mezi Žebětínem a Ostrovačicemi .

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)