Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » vrchol » vrch Jedova - Pohořany (vrchol)

vrch Jedova - Pohořany (vrchol) [18031]



Vrch Jedová nad obcí Pohořany, vysoký 633 metrů a vyčnívající jako suk z prkna na náhorní plošině Nízkého Jeseníku, je podle svého tvaru nápadný zdaleka. Rozeznáme jej už od Plumlova, stejně jako přijíždíme-li na Hanou od Zábřehu, či Přerova. Pohled opačným směrem stojí nepochybně také zato. Rozhled sahá od Hostýnských vrchů přes Kosíř a Hornomoravský úval ohraničený Drahanskou vrchovinou až k předhůří Hrubého Jeseníku.

Jedová (Sauberg)Vrch Jedová, tvořený sedimenty jemnozrnných drob až prachovců a převažujících břidlic, představuje výraznou vyvýšeninu na rozvodí Bystřice a Bělkovického potoka. Po jeho úbočí vede stará cesta z Olomouce do Opavy s bývalou formanskou hospodou zvanou Horní Bouda. Není divu, že se na úbočí s dalekými rozhledy setkávají turistické cesty čtyř barev a že na vrcholu stávala rozhledna.

Na historických a soudobých mapách nalézáme u této kóty různé údaje o nadmořské výšce, od 633 po 634 metrů. Tento rozdíl mohl být dán změnou výchozího bodu měření nadmořské výšky. V Rakousku-Uhersku a později v Československu byl až do roku 1955 používán tzv. výškový systém jadranský, jehož bod nula tvořila střední hladina Jaderského moře v Terstu, která je proti baltskému systému, používanému dnes, bezmála o půl metru výše.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)