Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jindřichov (obec) [1794]



Obec Jindřichov leží na severozápadním okraji okresu Bruntál. Jeho severní hranici tvoří státní hranice s Polskou republikou. Jindřichov se nachází v nadmořské výšce 321 až 401 m nad mořem a jeho celková rozloha činí 3 471 ha.

Osou podélné, rovnoběžkově situované obce je Petrovický potok, do něhož přitékají Stříbrný a Svinný potok, posílený přítoky Železného a Černého potoka. Obec leží v údolí, které tvoří od severozápadu Rochova hora vysoká 466 metrů. Karlova hora, od východu Pěnkavčí hora, vysoká 704 metrů, z nichž je pěkný výhled do údolí, jeho severovýchodní výběžek je nazýván Železník, neboť se zde vyskytovala železná ruda. Osaměle vystupuje nad terén Špičák, severovýchodně leží Válečná seč, nazývaná tak po slezské válce o Horní Slezsko.

Okolí Jindřichova sestává ze dvou odlišných geografických oblastí. Východní Osoblažsko má rovinatý a zvlněný terén převážně v severní části výběžku, dále na západ se zmenšuje plošné zastoupení rovin a krajina má kopcovitý ráz. Druhá část Nízkého Jeseníku se rozprostírá západněji od silnice z Města Albrechtic na Jindřichov a tvoří jí převážně zaoblené kopce.

K Jindřichovu byla přičleněna obec Arnultovice. Arnultovická obydlí vroubí po obou stranách silnici vedoucí z Jindřichova do Pitárné a dále na Osoblažsko. Obcí protéká Petrovický potok. Mírně zvlněný terén katastru je bez výraznějších vrchů. Obec vznikla už kolem roku 1256 jako léno olomouckého biskupství a byla součástí moravské enklávy, ale k Jindřichovu byla přičleněna teprve roku 1960.

Délka Jindřichova a Arnultovic je přibližně 7,5 km.

Obec byla v minulosti zařazena do kategorie střediska osídlení místního významu, a proto byla do ní postupně soustřeďována zařízení občanské vybavenosti na úkor ostatních obcí. Dodnes si Jindřichov podržel význam spádové obce pro sousední Janov, Petrovice, případně i pro obce osoblažského výběžku. Administrativně správní území obce Jindřichov zahrnuje dvě katastrální území – Jindřichov ve Slezsku a Arnultovice u Jindřichova. Na počátku roku 1999 bylo podle sdělení obce dosaženo počtu 1600 trvale bydlících obyvatel. V současné době klesl počet obyvatel na 1483, což svědčí o těžkých životních podmínkách v území obce, které vyvolávaly dlouhodobou migraci v území obce. Přesto obec Jindřichov poskytuje rekreačně ekologicky atraktivní bydlení. Poměrně příznivým faktorem je i dopravní dostupnost obce vzhledem ke zdrojům příležitostí.

Rozhodujícím faktorem prosperity a předpokladem budoucího rozvoje a růstu počtu obyvatel v našem území nebo dojížďkovém regionu je nabídka pracovních příležitostí. Počet pracovních míst se v obci odhaduje na 250, především ve službách, obchodu, zemědělské výrobě a drobném podnikání. Snahou vedení obce je udržet stávající počet obyvatel a je nutné uvažovat s novou výstavbou bytů. Další snahou obce je posílit funkce obce jako spádového centra širšího okolí zvýšením atraktivity z hlediska cestovního ruchu a rekreace. V obci jsou situovány dvě funkční kina. V zimních měsících je v provozu stálé kino, ve kterém se promítalo již po válce. V dřívějších letech bylo kino hojně navštěvováno, ale v důsledku stále se rozvíjející techniky zájem o promítané filmy klesá. V roce 1970 bylo postaveno kino letní, které začíná promítat začátkem června a končí koncem září. Kino je z části zastřešeno. Několikrát zde bylo měněno promítací plátno z důvodu špatných povětrnostních podmínek. Co se týče promítaných filmů, jsou zde hrány filmy krátce po jejich premiéře v České republice. O obě kina se pečlivě stará místní občan pan Josef Chramosta. V oblasti našeho bytového hospodářství probíhají opravy našich panelových domů č.p. 486, 496, 501, 502, 512. Byla vyměněna stará okna za plastová, opravy střech, balkónů a v letošním roce bude opravena fasáda panelových domů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jindřichov (obec) Šumperk
obec, osada Jindřichov (obec) Přerov
obec, osada Jindřichov (obec) Bruntál
obec, osada Jindřichov (část obce) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)