Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » hrad, zámek, tvrz » Sedlecký hrad - Sedlec (zřícenina hradu)

Sedlecký hrad - Sedlec (zřícenina hradu) [1750]


    další pojmenování: Nový hrad

O Sedleckém (Novém) hradu není v historii spolehlivých zpráv. Hrad byl pravděpodobně vystavěn ve 14. století některým z drobných manů třebíčského kláštera. O menší významnosti stavitele svědčí mimo jiné provedení stavby, jejíž dvoupalácové jádro je sice podobné zřejmě soudobým rožmberským stavbám na Dívčím kameni a Helfenburgu, nicméně jistá nepravidelnost jádra a horší dolícování zdiva je toho důkazem. Hrad byl také poměrně malý. Ani o jeho zániku nemáme spolehlivých zpráv. Buď ho potkal osud mnohých sousedních staveb, které zanikly jako sídla loupežných rot ve 40. letech 15. století nebo byl zničen za česko-uherských válek, 15. století však každopádně nepřečkal.

Poslední zmínky o něm (pravděpodobně také jediné) se datují v urbáři náměšťského panství z roku 1556, kdy se výslovně uvádí jako pustý. Východně od Sedlce na ostrohu nad řekou Oslavou jsou dosud viditelné rozvaliny hradu, nazývaného podle blízké obce. Na protějším břehu řeky stojí nevelké zbytky hradu Lamberka. V době, kdy Sedlec patřil třebíčskému benediktinskému klášteru, tj. od 13. století, sloužil sedlecký hrad k ochraně jeho vsí vysunutých na východ. Byl nejspíš zničen za válek česko-uherských v druhé polovině 15. století; v r. 1556 se připomíná jako pustý.

Hrad byl po jeho opuštění (kolem roku 1450) postupně rozebírán na jiné stavby v okolí, např. vlčí kopec, Annina cesta, obec Sedlec a mnoha dalších. Naposledy posloužil ke stavbě družstva v letech 1955-1956.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)