Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hradec-Nová Ves (obec) [1716]



Leží přibližně 12 km od města Jeseníku, které je politickým a hospodářským centrem Jesenicka. První zmínka o obci Hradec je z roku 1351. Jméno je odvozeno od polského grodzič - hraditi, i když poprvé se objevuje jako osobní jméno. Český název plně vystihuje význam původního jména. Jak jméno, tak i zbytky opevnění dokazují, že zde stávalo menší hradisko.

Obec Nová Ves vznikla roku 1685 dělením jednoho z Mikulovických dvorů, který byl nazýván Studený . Dvůr byl hospodářsky nevýnosný, proto dala biskupská správa pokyn k jeho rozdělení. Po roce 1848 byly obě obce administrativně spojeny. Žilo zde především německé obyvatelstvo. Od roku 1976 se obec stala součástí Mikulovic až do roku 1990, kdy se opět osamostatnily jako společný celek Hradec-Nová Ves.

Od ledna roku 1996 funguje nový okres, s okresním městem Jeseník, který byl zaveden z rozhodnutí vlády, hlavně pro velkou komunikační vzdálenost některých měst (až 80 km) od bývalého okresního města (Šumperk) a také pro oddělenost oblastí značnými horskými masívy (např. Červenohorské sedlo 1013 m.n.m., Videlské sedlo 920 m.n.m., Ramzovské sedlo 754 m.n.m.). Do tohoto nového okresu tedy spadá i obec Hradec-Nová Ves. Okres je velmi navštěvovaným turistickým místem, hlavně díky své přírodě, světoznámým Prieznitzovým lázním a kvalitní možnosti sportování., hlavně v zimním období. Přesto se okres Jeseník řadí mezi nejchudší v naší republice.

Hranici okresu Jeseník tvoří na severu a západu hranice s Polskem, která činí celkem 101,3 km. Z jihozápadu sousedí s okresem Šumperk. Z jihovýchodu s okresem Bruntál. Hranici s těmito okresy tvoří hřeben Hrubého Jeseníku a má celkovou délku 57,23 km. Rozloha okresu je 718,83 km2, což jej řadí na 61. místo v rámci 77 okresů České republiky. Okres tvoří 23 samostatných obcí, z toho jsou tři města: Jeseník, Javorník, Zlaté Hory, kde se nacházejí pověřené úřady. Z celkového počtu 42 821 obyvatel jich 49,6% žije v těchto městech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hradec-Nová Ves (obec) Jeseník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)