Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » hrad, zámek, tvrz » Valdštejn (zřícenina hradu)

Valdštejn (zřícenina hradu) [1672]



Zříceniny hradu na okraji hruboskalského skalního města nedaleko Turnova; založen byl jako první hrad v oblasti Českého ráje ve 2. pol. 13. stol. Na přelomu 14. a 15. století rychle střídal majitele a když se stal po husitských válkách sídlem lupičů, dobyla jej v r. 1440 zemská vojska. Po požáru v 16. stol. již nebyl opraven, r. 1582 se uvádí jako zřícený. Od poč. 18. stol. byl sídlem poustevníků a poutním místem, v r. 1772 zde vznikla kaple sv. Jana Nepomuckého, která dnes areálu dominuje. Další barokní a romantické úpravy zříceninu znehodnotily.

V místě, kde stála poustevna, je umístěn obraz Jana Křtitele od Františka Maška z r. 1836, který může zobrazovat K. H. Máchu; jednalo by se o jediný dochovaný skutečný portrét básníka.

Mimořádnými válečnickými schopnostmi i dravou kořistnickou povahou proslul Albrecht z Valdštejna, který v době třicetileté války ve 20. letech 17. stol. vybudoval silnou císařskou armádu a dostal se nakrátko na výsluní habsburské přízně. Už v lednu 1634 však císař Ferdinand II. zbavil Albrechta vrchního velení svých armád a rozhodl, že je třeba zmocnit se jej "zajetím nebo zabitím"; k druhému došlo v únoru téhož roku v Chebu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)