Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Macocha (propast) [1560]



Chráněná krajinná oblast Moravský kras (více na ) pokrývá nejcennější části Moravského krasu a byla vyhlášena v roce 1956. Celková výměra CHKO je 94 km². Je tvořena vápenci středního devonu až spodního karbonu táhnoucí se v severojižním směru mezi Sloupem a Brnem (více na ). Pro tento krajinný celek jsou tedy typické krasové plošiny se závrty, hluboké žleby s ponornými toky a množstvím jeskyní. Celkový počet registrovaných jeskyní v Moravském krasu přesahuje 1 600 jeskyní. Jsou zde pestře zastoupena i vzácná rostlinná a živočišná společenstva a mnohé jeskyně jsou důležitými archeologickými lokalitami.

Severní část Moravského krasu je odvodňována říčkou Punkvou.

Nejvýznamnějším jeskynním systémem této oblasti je Amatérská jeskyně. Pro veřejnost jsou zpřístupněny Punkevní jeskyně (více na ) s nejznámější českou propastí Macochou, dále Sloupsko-šošůvské jeskyně (více na ) , jeskyně Balcarka (více na ) a Kateřinská jeskyně (více na ) .

Světoznámá propast Macocha je více než 138 metrů hluboká a je největší propastí svého druhu v České republice a i ve střední Evropě. Horní část propasti je dlouhá 174 metrů a široká 76 metrů. Na okraji propasti jsou dva vyhlídkové můstky. První z nich byl vybudován v roce 1882 - je umístěn v nejvyšším bodě a jmenuje se Horní můstek. Druhý z nich pochází z roku 1899, nachází se 92 metrů nad spodní částí propasti a je z něho velmi dobře vidět na dno.

Propast Macocha, jež dostala jméno podle pověsti ze 17. století, vznikla zřícením stropu velké jeskyně. Proto také její dno částečně pokrývá suť, což jsou zbytky zborceného stropu. Dnem propasti protéká říčka Punkva, která napájí dvě jezírka. Horní jezírko je hluboké přibližně 13 metrů a je vidět shora. Dolní jezírko je ukryto mezi skalami, takže není shora vidět, a jeho hloubka přesahuje 30 metrů.

Ponorná říčka Punkva, která protéká dnem propasti, vzniká soutokem celé řady ponorných zdrojnic, které protékají na území vápenců od severu a východu. Vody Punkvy se poprvé objevují na denním světle na dně Macochy. Zde v Dolním jezírku znovu mizí do podzemí a protékají Punkevními jeskyněmi. Celý komplex představuje několik desítek kilometrů jeskyní, z části protékaných podzemními vodami.

V roce 1723 do propasti jako první sestoupil mnich minoritského kláštera Lazar Schopper, čímž byla zahájena dlouhá řada odvážných činů nadšenců i skutečných badatelů, kteří s nasazením vlastních životů odhalovali krok za krokem tajemství Macochy.

Významným mezníkem byl rok 1856, kdy do propasti podnikl výpravu známý krasový badatel MUDr. Jindřich Wankel. V roce 1901 zahájil systematický průzkum Macochy K. Absolon. Výsledkem vědeckých výprav bylo detailní probádání samotné propasti i jeskyní na propast vázaných. Tyto práce vyvrcholily v roce 1914 zpřístupněním suché části Punkevních jeskyní. V letech 1920-1933 pak následovaly objevy vedoucí ke zpřístupnění vodních dómů na ponorné říčce Punkvě.

MUDr. Jindřich Wankel (1821-1897)

Proslavil se především prehistorickým a paleontologickým výzkumem Moravského krasu. „Otec prehistorie rakouské“ - tak ho 26. 6. 1888 nazval dánský učenec Japetus Steenstrup. Wankel přišel do Moravského krasu v roce 1847, v roce 1849 se usadil v Blansku (více na ) a celý svůj život zasvětil geologicko-geografickému výzkumu této oblasti, na jehož základě se také začal věnovat paleontologii, prehistorické archeologii a antropologii. Hned jeden z jeho prvních kroků měl obrovský význam. Zamezil totiž vylupování diluviálních kostí z jeskyň. Ty se totiž již po několik let dolovaly a dovážely do továrny na spodium rájeckého cukrovaru. Wankel poznal jejich paleontologickou cenu. Založil v roce 1850 v Blansku 1. kenozoické laboratorium na světě, v němž sestavil první kostru jeskynního medvěda a vystavil ji v rájeckém zámku. Kníže Salm ji později daroval do Vídně. Blansko se stalo cílem učenců celého světa. Wankel dokázal kolem sebe soustředit odborníky, kteří mu pomáhali při výzkumu i odkrývání Moravského krasu.

Prof., dr. Karel Absolon (1877 -1960)

Muž, jehož vědecké profese si nelze ani zapamatovat - geograf, archeolog, speleolog, zoolog, antropolog, paleontolog, prehistorik, se narodil se v Boskovicích. Vyrůstal v lékařské rodině. Po smrti otce se přestěhovali do Blanska k dědečkovi MUDr. Jindřichu Wankelovi. Není se tedy čemu divit, že pokračoval v jeho činnosti. Již roku 1897 zahájil rozsáhlý speleologický výzkum Moravského krasu . Pokračoval v něm i po studiích, vlastně celý život. Výsledky jeho badatelské činnosti jsou shrnuty ve dvoudílné knize Moravský kras.

Zkoumal také jeskyni Pekárnu (více na ) a Býčí skálu (více na ). Věnoval se ale i výzkumu Předmostí u Přerova, Věstonicím… V roce 1930 instaloval v Brně výstavu, která se stala základem dnešního pavilónu Anthrophos.

Velice ho postihla okupace, kdy nesměl pracovat. Většina jeho sbírek byla zničena při bombardování zámku v Mikulově, kam byly odvezeny. V posledních létech svého života zpracovával výsledky své práce. Přesto však veškerá jeho pozůstalost není dodnes zcela známa, protože se říkalo, že měl plány na několik lidských životů.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)