Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jičín (město) [1536]



Město Jičín , ze severu chráněné hřebenem zalesněných kopců, je přirozeným správním , kulturně historickým a turistickým centrem oblasti. Svou polohou se stalo východiskem do pískovcových Prachovských skal s pozůstatky pravěkého osídlení a branou ke vstupu do překrásné části Čech, nazývané Českým rájem. Není divu, že tato malebná krajina s kvalitními lesními porosty, zajímavými lokalitami rybníků s přilehlými loukami byla osídlena již v pravěku. Město bylo založeno na přelomu13.a 14. století jako součást velišského panství a královských statků. Velkého rozmachu dosáhl Jičín během desetiletého panování Albrechta z Valdštejna , který ho v první polovině 17. století chtěl přeměnit za pomoci významných italských architeků na své sídelní město. Promyšleně budovaná rezidence se stala součástí vzácné raně barokní krajinné kompozice, nemající v našich krajích obdoby. Celé dílo nebylo bohužel díky Valdštejnově smrti dokončeno, přesto dodnes rozhodujícím způsobem určuje charakter města a okolí. Čtyřřadé lipové stromořadí spojuje město s krásnou barokní loggií, dominantní Valdická brána tvoří s kostelem sv. Jakuba Většího, zámkem a gotickým kostelem sv. Ignáce z Loyoly typickou siluetu města . Valdštejnovo náměstí s historickými domy a podloubím na všech čtyřech stranách okouzlí turistu svou pohádkovostí. V letech národního obrození získal Jičín jako krajské město mnohé výhody. Stávalo se z něj postupně sídlo různých úřadů, vojska a škol. , které poskytly vzdělání mnoha pozdějším vynikajícím osobnostem vědeckého i kulturního života. V obecném povědomí je spisovatel Josef Štefan Kubín, který se stejně jako rakouský spisovatel Karel Kraus v Jičíně narodil. Hudební skladatel J. B. Foerster jezdil do Jičína na návštěvy, město miloval a složil na jeho počest Jičínskou suitu. Nejpopulárnější z význačných osobností města je však spisovatel Václav Čtvrtek, který v Jičíně prožil dětství a zde se také nechal inspirovat k vytvoření pohádkové postavy ševce a později loupežníka Rumcajse. Tomu pak dal výtvarnou podobu vynikající český malíř Radek Pilař. Na tuto bohatou kulturní tradici navazuje každoročně pořádaný festival “Jičín-město pohádky”, v posledních letech došlo rovněž k oživení dávných “Valdštejnských dnů”. Nyní okresní město (cca 17 tis. obyvatel) nabízí vyžití ve svém divadle, biografu, diskotékách , ale i na sportovištích ,novém Aqua-centru, koupališti, při procházkách po okolí , vyjížďkách na koních , či leteckých výletech z místního letiště. V současné době se vzhledem k velkému zájmu o cykloturistiku budují nové zajímavé cyklotrasy. Historické jádro města, jeho nádherné okolí, bohaté kulturní tradice a optimální poloha na spojnici dvou nejnavštěvovanějších turistických center Praha - Krkonoše trvale přitahují zájem domácích i zahraničních turistů.

historie

OD PRAVĚKU KE VZNIKU ČESKÉHO STÁTU

Jsme ve starší době kamenné. Naše hodinky by měly ukazovat o 2 miliony roků nebo přinejmenším o 8 000 roků méně! Je doba ledová a Jičínskem - tehdy nehostinným podhorským krajem - se pohybují tlupy lovců velké zvěře - mamutů, nosorožců, medvědů. V mladší době kamenné (6 000 až 4 000 let před naším letopočtem) již krajina poskytuje dostatek půdy, vody a dřeva. Výrazně se oteplilo. Kontinentální ledovec, který se dříve opíral o severní stranu blízkých Krkonoš, ustoupil daleko k polárnímu kruhu. Proto se zde usídlují první zemědělci. V okolí bylo dokonce objeveno několik pravěkých dílen, kde se ve velkém vyráběly hlazené kamenné nástroje. Dokládají, že zde sídlili pravěcí řemeslníci, a jak bychom řekli dnes, odborníci - specialisté. Lid popelnicových polí - tak nazýváme ty, kteří osídlili Jičínsko v mladší době bronzové (13. - 4. století před naším letopočtem) a zůstávali zde až do začátku našeho letopočtu. Budovali zde první hradiště a rozšířili znalost výroby a užívání bronzových nástrojů, šperků a zbraní. Jméno dostali podle svého způsobu pohřbívání - jsou nacházena rozsáhlá žárová pohřebiště s popelem zemřelých uloženým v nádobách/popelnicích. Od mladší doby kamenné se lidé oblékali do lněných látek, které si sami tkali.

Keltové - jsou prvními obyvateli, jejichž jméno známe. Pronikali k nám ve třetím století před naším letopočtem v malých skupinách bojovníků. Nejčastěji proto nacházíme jejich hroby se železnými meči. Byli i výteční řemeslníci. Používali nástroje, které nám slouží doposud - kladivo, kleště, pily, vrtáky, hoblíky. Dokázali také zpracovávat sklo a razili první mince. Rozšířili mletí rotačním kamenným mlýnem. Tento způsob znali i Germáni, kteří osídlili naši zemi po Keltech a Slované, kteří přišli po Germánech.

Slované - osídlují území po roce 500 našeho letopočtu, živili se zemědělstvím. Osídlovali výšinné a a chráněné polohy. Mezi jimi postavenými hradišti vyniká hradiště v Prachovských skalách, kde přehradili soutěsky skalního města a vytvořili tak opevněné sídlo s rozlohou 5 km čtverečních! (To je plocha tak velká, jako kdybyste dali vedle sebe 833 fotbalových hřišť) Slované byli první, kdo v české kotlině založili stát.
To znamená:
- zemi vládl kníže
- vojenská družina seskupená kolem něho byla připravena bránit hranice
- byly raženy mince
Na konci 10. století spravoval východní Čechy mocný rod Slavníkovců. Jičínsko a Pocidliní leželo samozřejmě ve sféře přímého slavníkovského vlivu. A to až do 28. září roku 995, kdy v Libici nad Cidlinou byla většina mužských členů rodu vyvražděna. Tak získali Přemyslovci postavení jediného vládnoucího rodu. Česká kotlina byla sjednocená.


strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Starý Jičín (obec) Nový Jičín
město, městys Jičín (město) Jičín
město, městys Nový Jičín (město) Nový Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)