Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Výhon (vrchol) [15105]



Výhon je nejvyšší vrchol kopcovitého terénu zdvihajícího se v rovinaté krajině jižně od Brna. I když izolovány rovinou kolem Měnína jsou nejzápadnější částí Pracké pahorkatiny. Vrchy se vypínají mezi městem Židlochovice na západě a dálnicí D 2 na východě, na severu je ohraničuje obec Blučina a na jihu Nosislav. Kopce s rozlohou asi 16 km2 jsou tvořeny spraší a jílovitými hlínami. Jejich členitý povrch je velmi různorodě využíván, najdou se zde vinohrady, pole, soukromé zahrady, ale také smíšené lesy s převahou akátu a dubu. Na severozápad od vrcholu Výhon vysokého 354,5 metrů nad mořem se nachází přírodní památka Nové Hory, vyhlášená v roce 1980 na rozloze 15,3ha. Jde o výrazně modelovaný sesuv v mladotřetihorních jílech a vápencích s rostlinnými společenstvy vzácných a ohrožených druhů rostlin.

Z aktivity přilehlých obcí byla zde vybudována naučná stezka seznamující s geologií, historií, rostlinstvem a zoologií místa. Tato oblast zajímavá svojí různorodostí s zvláštním klidem, který nenarušuje ani dálnice na Bratislavu.

V roce 2009 byla na vrcholu postavena rozhledna "Akátová věž". Na vrchol vede zeleně značená turistická cesta od nádraží ČD v Hrušovanech u Brna do Blučiny.  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)