Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krchleby (obec) [1376]



Nebylo dosud vědecky zjištěno, co vlastně název obce Krchleby původně v češtině znamená. Německé pojmenovaní Chirles, Kirchlebs, Chirlebe, nebo dokonce Czrisleb je rovněž nevysvětleno. Názor, že by se jednalo o odvozeninu z německého slova Kirche - kostel je jen pouhou spekulací.

Vesnice se nachází na ploše skoro 300 hektarů, v kopcovitém a lesnatém terénu ve výšce až 500 metrů nad mořem. Ve znaku, či lépe řečeno na obecní pečeti, mají krchlebští radlici s liliemi, což vyjadřuje i zemědělský ráz obce. Součástí nynějších Krchleb jsou i osady Horní a Dolní Bušínov. První písemná zmínka o Bušínově a Krchlebech je z roku 1273 a hovoří o těchto lokalitách jako o obcích podřízených mohelnickému rychtáři. Od roku 1408 patřily vladykům ze Zvole a po roce 1564 byly připojeny k mírovskému panství. Za uherských válek byla ves úplně zničena a po třicetileté válce byla vedena jako zpoloviny pustá.

Novodobá historie Krchleb se počíná rokem 1848, kdy obec připadá pod okres Zábřeh a soudní okres Mohelnice. Už od roku 1828 zde mají vlastní školu a k hospodářskému pozvednutí regionu byly zaměřeny i pokusy o dolování železné rudy a grafitu. Těžil se zde i vápenec a pálilo se podomácku vápno, které místní obyvatelé rozváželi koňskými potahy po okolních vesnicích. Zastavili s vozem na návsi a hlasitým pokřikem "ohó" oznamovali svoji nabídku. Od těch dob se ve zdejším kraji říkává o hlučném osobě, že "huláká jak vápenik".

Větrný mlýn na kopci za vsí stával až do počátku 20. století. Na jeho přelomu bylo v Krchlebech napočítáno téměř 500 obyvatel německé národnosti. Po vzniku Československé republiky v roce 1918 volili zdejší Němci agrárníky a později, jak už to bylo v tomto kraji obvyklé, henlajnovce. Po druhé světové válce, v roce 1946, byl proveden odsun prakticky všeho obyvatelstva do Německa a nastal problém, jak tento nehostinný kraj dosídlit.

V roce 1950 bylo v Krchlebech napočítáno celkem 163 nových obyvatel. JZD zde neuspělo a tak tu byl založen pouze státní statek. Ten byl posléze přičleněn ke státnímu statku Postřelmov, který v obci buduje kravín a opravářské dílny. Z původních 89 domů jich je obyvatelných nyní jen 32. V katastru obce je rekreační středisko ČSD a proslavené je i letovisko Bušínov, které však administrativně náleží k Zábřehu.

V obci se zachovala kaplička a pomník padlým z 1. světové války.

V roce 1975 byla obec přičleněna k Maletínu ale v devadesátých letech se Krchleby jako obec opět osamostatňují.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Krchleby (obec) Šumperk
obec, osada Krchleby (obec) Kutná Hora
obec, osada Krchleby (obec) Nymburk
obec, osada Krchleby (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)