Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » hrad, zámek, tvrz » Hrad Házmburk (zřícenina hradu)

Hrad Házmburk (zřícenina hradu) [1327]


    další pojmenování: [cz] Hanžburek, [cz] Klapý

Zříceniny hradu na výrazném skalnatém čedičovém útesu nad obcí Klapý, nedaleko Libochovic; jeho dvouvěžová silueta dominuje širokému okolí. Hora a její úpatí byly využívány již v mladší době kamenné, zřejmě v 9. stol. zde vzniklo slovanské hradiště. Počátky hradu nejsou zcela jasné, postaven byl zřejmě ve 2. pol. 13. stol.; z doby po r. 1335, kdy jej získali Zajícové (Hase = něm. zajíc) a hrad se poprvé připomíná, je hranolová Bílá věž (horní hrad) a válcová Černá věž (dolní hrad). Doba a následnost vzniku obou částí hradu je sice nejasná, stavební vývoj se nicméně téměř určitě uzavřel před husitskými válkami. Na úpatí se nacházejí zbytky hradeb podhradního městečka s kostelem, zaniknuvšího dříve než hrad. Ten byl ještě v 1. pol. 16. stol. udržován, r. 1586 se již uvádí jako pustý. Obě věže byly upraveny r. 1888. Vesnice Klapý stála původně výše než nyní; v l. 1898 a 1900, vždy na Velký pátek, ji postihla katastrofa při sesuvu horních jílovitých vrstev po čedičovém svahu. Bylo pobořeno několik desítek chalup až ke kostelu a obec znovu vybudována níže v rovině.

Podle kroniky Václava Hájka z Libočan (1541) postavili hrad bratři Kalboj a Veslev r. 754. Ruiny Házmburka učarovaly i K. H. Máchovi, necelý měsíc před smrtí popisuje příteli Eduardu Hindlovi svůj litoměřický podnájem:

"Ze 3 oken hledím od pevnosti kolem přes Boušovice, Doxany, Budiň, Libochovice, Třebenice, Košťál, Mlikojedy až k Radobylu, a Hanžburek – náš svatý Hanžburek mi kouká všemi okny až do postele nechť ji postavím kde chci, a ten černý Košťál na obzoru plamenného nebe při západu slunce, a ty modré hory – a ta rovina – ty skupiny stromů po ní – a ty vinice kolem, v ních ty bílé domky – a to Labe pode mnou – a Hanžburek – – – Eduarde to musíte vidět, to se nedá popsat." (9. 10. 1836)

K hradu se váže mnoho pověstí.

Jedna vypráví o jeho obležení: obyvatelé chtěli podniknout výpad proti nepřátelům, nakonec se ale dali na útěk. Ženy rozhořčené zbabělostí mužů je vítaly poklepávajíce na sukně ("za naše sukně se schovejte..."). Tak prý vznikl název Klepý, později Klapý. – Jiná pověst je o tajemném sklepě na Házmburku, plném vinných sudů. Jednou se do něj náhodou dostal libochovický soused Michal; víno bylo znamenité, a tak se rozhodl, že se vrátí pro džbánky a odnese si domů. Tři bělovlasí starci v šedých řízách jej však varovali, že smí brát víno jen pro sebe a pro své lidi. Často se vracel Michal pro víno a nosil domů, ale zvěst o víně se začala rychle šířit a Michal upadl v podezření, že jej nabyl nepoctivým způsobem. Před pány radními se musel přiznat a ti mu přikázali, aby na důkaz svých slov víno přinesl. Starci ve sklepení mu však již nedovolili nabrat a vykázali jej ven. Hned poté dveře zapadly a kamení nad nimi se sesulo; Michal klesl v mdlobách k zemi. Probudil se až o půlnoci a viděl pohřební průvod vstupující do hradního nádvoří, v němž šli za rakví jeho žena a děti. Těžce se k ránu dovlekl domů, ulehl a v několika dnech skonal.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)