Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Frýdek-Místek » město, městys » Frýdlant nad Ostravicí (město)

Frýdlant nad Ostravicí (město) [1264]



Město Frýdlant nad Ostravicí - Město Frýdlant se rozkládá v široké kotlině řeky Ostravice, pod masivem Ondřejníka a Lysé hory, v průměrné nadmořské výšce 360 metrů. Díky své geografické poloze je město nazýváno branou Beskyd. Dnes zde žije téměř 10 tisíc obyvatel. V minulosti byl Frýdlant průmyslovým centrem oblasti proslulým svou železářskou výrobou. Motiv pracujícího kováře dokonce pronikl do městského znaku.

Dnes se však Frýdlant nad Ostravicí orientuje i na cestovní ruch. Právě atraktivní poloha z něj činí ideální výchozí místo pro návštěvníky Beskyd.

Jak vlastně vznikl název města? Ve starých kronikách jej najdete ve tvaru Friedland. Má původ v němčině a vzniklo složením ze dvou slov – Land znamená země a Frieden pokoj, klid. Označuje tedy klidné a pokojné území.

Město poskytuje návštěvníkům různorodé kulturní i sportovní vyžití. Své sídlo zde mají nejen pěvecké sbory, ale také dechové hudby, folklorní soubory, cimbálová muzika a další zájmová sdružení.

K nejvýznamnějším rodákům patří bezesporu grafik a malíř Ferdiš Duša (1888 – 1958), který vstoupil do dějin českého výtvarného umění zejména svými grafickými cykly, které zobrazují Ostravsko 30. let. Návštěvníkům Beskyd nabízí zpestření při jejich putování také Galerie uměleckého smaltu a litiny, která je umístěna v prostorách kulturního domu. Jádro tohoto souboru tvoří díla, které město získává jako výsledky Mezinárodních sympozií Frýdlantský umělecký smalt.

Kdo touží po aktivním odpočinku, najde pro něj ve Frýdlantě nad Ostravicí a okolí nejlepší podmínky. Již před více než sto lety byla ve městě založena tělovýchovná jednota Sokol. V posledních letech vznikla nová moderní sportoviště. Celoročně je vám k dispozici Hala Sport v sousedství fotbalového hřiště s posilovnou, kurty na badminton a pingpongovými stoly. Tenisová hala se 4 dvorci a letním tenisovým areálem se nachází v blízkosti koupaliště s tobogánem. Milovníci volejbalu mohou zavítat na kurty u Sokolovny nebo na hřiště pro plážový volejbal u splavu. Aktivně odpočívat lze v několika nových fitcentrech. Mekkou všech, kteří holdují aktivnímu odpočinku, se stalo Sportovní a relaxační centrum Kotelna, kde najdete hřiště pro beach volejbal, squashová hřiště, tenisové kurty s umělým povrchem, bazén s podvodním osvětlením a 5 vodními atrakcemi, saunu, solárium, vířivku a masážní boxy. Kotelna je bezbariérová, takže jejich služeb rádi využívají i tělesně postižení a důchodci. Také maminky s dětmi si nemohou služby našeho relaxcentra vynachválit. Navíc výstavba centra neustále probíhá. Pro děti je zde také k dispozici několik hřišť, ať už se jedná o hřiště s U-rampou na ul. Harcovské či nedávno nově zrekonstruované hřiště na ul. Bezručova a další hřiště u základních škol. Novou tradicí jsou od roku 2003 Frýdlantské sportovní hry, festival sportu a pohybu, na kterých se každoročně podílejí tělovýchovné organizace i sportovní zařízení města. Frýdlant je jako stvořený pro lehčí i náročnější turistiku, ať pěšky nebo na kole. Vydejte se tedy do okolních hor - na Lysou horu, Ondřejník či Smrk. V zimním období jsou v okolí města vhodné terény pro běžecké i sjezdové lyžování. Ať již do Frýdlantu nad Ostravicí zavítáte po zemi či vzduchem, rádi vás přivítáme v nádherném prostředí nejjihovýchodněji položeného letiště České republiky, pro motorové i bezmotorové létání, ve Frýdlantě nad Ostravicí. Vzdušné opojení člověka znovu a znovu svádí a zůstane věčnou výzvou, poněvadž ukazuje ono vznešené, čisté a mocné krásno, které bychom bez boje se vzdušnými živly nikdy nepoznali.

Pro zachování minimálně stávajícího ekonomického potenciálu nešlo město cestou hektického budování průmyslových zón. Významná část výrobní sféry na území katastru navázala na tradici železárenské a strojírenské výroby a našla útočiště v areálech bývalých společností Ferrum a Norma. Tamní firmy dnes poutají kapacitu asi dvou tisíc pracovních míst. Kromě tradičních výrob se objevily i nové moderní obory, využívající moderní technologie, jako např. výroba vakuových obalů, padákových kluzáků, potravinářských doplňků apod.

Ve městě existují 2 základní devítileté školy – jedna na ul. Komenského (s elokovaným pracovištěm na Nové Vsi) a druhá na Náměstí T.G.Masaryka, 4 mateřské školy (MŠ na ul. Janáčkova, MŠ na ul. Smetanova, MŠ Nová Ves a MŠ Lubno). Střední školy reprezentuje Gymnázium Frýdlant n. O. a Gymnázium Beskydy Mountain Academy s rozšířenou výukou jazyků. Nechybí zde ani škola rozvíjející u dětí jejich talent a nadání – Základní umělecká škola Leoše Janáčka a také Speciální škola.

Ubytování a stravování je pro návštěvníky a turisty zajištěno v restauracích, penziónech, turistické ubytovně a autokempinku. O všech možnostech a službách informuje Beskydské informační centrum na ul. Hlavní.


strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Frýdlant nad Ostravicí (město) Frýdek-Místek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)