Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Děčín » kostel, kaple, synagoga » Kostel svatého Jiří - Chřibská (kostel)

Kostel svatého Jiří - Chřibská (kostel) [12278]



Kostel sv. Jiří původně dřevěný, v roce 1596 přestavěn na kamenný. Další stavební úpravy proběhly v letech 1649, 1670 a 1901, kdy byl přestavěn do gotického slohu. Kostel tvoři síňové trojlodí s třístrannou kruchtou. Zařízení je zčásti barokní (kazatelna z roku 1670, některé sochy a křtitelnice) a zčásti rokokové (sochy Immaculaty a sv. Biskupa). Věž je třípatrová s cibulovitou báni a dvěma zvony z let 1460 a 1598. Novější zvon byl vyroben v Praze a nese český nápis.

Do stěn kostela jsou vsazeny renesanční náhrobky významných osobností své doby, a pozoruhodné náhrobky nalezneme také na zdech ohraničujících prostranství kolem kostela.

Ty sem byly přemístěny z bývalého hřbitova za kostelem, zrušeného koncem 19. století. Jižně od kostela stoji dva půlkruhové ambity uzavřené nárožními barokními kaplemi z roku 1762 a severně od kostela stávala na starém hřbitově novogotická hrobka rodiny Tschinkelů, zbouraná roku 1978. Sousední budova fary nese na kamenném portálu rodový znak Kinských a letopočet 1726. Město, aby zachránilo budovu fary, tak po dohodě s církvi tuto koupilo v roce 2008 a hodlá jí renovovat.

Kostel sv. Jiří prošel v letech 1999-2002 rozsáhlou opravou, během níž byly vyměněny poškozené části krovu, střešní krytina, obnoveny vitráže a opraveny vnitřní i vnější omítky.

Věž kostela byla staticky zajištěna, byl vyměněn měděný plech na báni a špici věže, opravena makovice a zhotoven nový kříž a korouhev. Hodinový stroj byl opraven a zmodernizován úpravou na elektrické natahování a dálkové nastavení času. Kostel je o významným dnech osvětlen. 2. srpna 2001 byla sejmuta ze špičky věže makovice, uvnitř které bylo nalezeno pět kovových schránek s dobovými dokumenty z let 1933 a 1897. Po prostudování a pořízeni kopií byly písemnosti do svých schránek vráceny a spolu s šestou schránkou, do níž byly vloženy písemnosti a dokumenty z doby současné, byly v opravené makovici 11. prosince téhož roku vyzdviženy zpět na špičku věže.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)