Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » kostel, kaple, synagoga » Kostel Povýšení sv. Kříže - Ostružno (kostel)

Kostel Povýšení sv. Kříže - Ostružno (kostel) [12230]

Kulturní památka (KP)

Pozdně barokní kostel je jedinný mimoměstský kostel na Jičínsku, který má dvě věže. Stavba kostela začala roku 1772 a dokončena byla roku 1780. Stavělo se podle plánů stavitele Františka Hegera. Kostel byl vysvěcen 17.7.1797

Stavba je trojúhleného půdorysu s klenutým stropem, který je zdoben freskami od J. Redelmayera, které znázorňují legendu o Svatém kříži. Ačkoliv jde o stavbu pozdně barokní vnitřek kostela je navržen M. Jílkem ve stylu rokoka.

Před branou do kostela stojí dvě sochy z období baroka. Socha sv. Mikuláše a socha sv. Anthelma, které sem byly převezeny z bývalého Valdického Kartuziánského kláštera. Obě sochy pocházejí z poloviny 18. století, přesněji tedy socha Sv. Mikuláše z roku 1749 a socha Sv. Anthelma z roku 1754. K ukončení 1.světové války byly před kostelem vysázeny tři lípy: Masarykova, Svobody a Legionářů.

Do obvodové zdi kostela je zasazena pamětní deska C.K. nadpr. svobodného pána von Mumme ze 73. pěšího pluku bojující v bitvě u Jičína 29.6.1866. Jelikož důstojník padl jako poslední ze svého rodu ve věku 28 let, je erb na desce hlavou dolů.

Kostel prošel kompletní rekonstrukcí v roce 1904. Druhá rekonstrukce, která se týkala především obvodového pláště, byla dokončena v roce 1993.

Bohoslužby se konají v neděli v 10:30 hod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)