Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nejsvětější Trojice - Malšice u Tábora (kostel)

Kostel Nejsvětější Trojice - Malšice u Tábora (kostel) [12170]

Kulturní památka (KP)

Většího rozkvětu doznaly Malšice zvláště v době, kdy ujali se panství Rožmberského: Petr, Vedřich, Jan a Jošt. Tito založili ve vsi Malšicích roku 1373 na místě starého kostela (asi ohněm zničeného) nový kostel ke cti svaté Trojice a prodali zdejšímu faráři Václavovi šest jiter luk u vsi Vlastiboři, z nichž čtyři jitra měla patřiti ke kostelu malšickému a dvě jitra ke „špitálu příběnickému“. Téhož roku prodali (zastavili) spolu s jinými nemovitostmi jeden lán v Malšicích klášteru sv. Kláry v Týnci. (Zástavu tu vyplatil syn Jindřich roku 1404.) Roku 1386 darovali Vedřich a jeho syn Jindřich kostelu malšickému ves Potálov, aby mohl farář držeti kaplana a čísti mše jistého druhu. Také darovali (v náhradu za desátky z odprodaného dvora v Libějicích) faráři dva poplatní lány v Malšicích. Nadání kostelu učiněná v minulých letech potvrzena roku 1386 Vedřichovi, který v tu dobu na Příběnicích pobýval.
Původně gotický kostel z druhé poloviny 14. století, z roku 1373, byl v letech 1743-1745 zbarokizován. Interiérové úpravy byly provedeny v rustikalizovaném beuronském stylu počátkem 20. století. V interiéru dochovány zděné a dřevěné konstrukce.

Kostel s areálem stojí na východní straně náměstí, jeho hmota a plocha hřbitova prakticky na této straně ukončuje historickou zástavbu v této části obce a urbanisticky ji uzavírá. Část parcel někdejšího farního dvora (není PO) byla patrně odkoupena a zastavěna zcela negativní architekturou nákupního střediska na konci 70. let 20. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)