Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » kostel, kaple, synagoga » Hřbitovní kostel sv. Víta - Týn nad Vltavou (kostel)

Hřbitovní kostel sv. Víta - Týn nad Vltavou (kostel) [12167]



Kostel sv. Víta vznikl zároveň s vltavotýnským hřbitovem v letech 1681 - 1682. Hřbitov byl založen při morové epidemii v letech 1680 - 1681. Do r. 1771 sloužil pouze zemřelým z okolních vsí, týnští měšťané byli pohřbíváni na náměstí u sv. Jakuba. 
Kostel  byl postaven podle plánů Antonia de Alfieriho, italského architekta žijícího ve městě. Jedná se o významnou provincionální stavbu raného baroka se zajímavě řešenými nárožními vížkami a zakončením prostoru kupolí s lucernou.Vnitřní chrámová výzdoba se nedochovala. Před kostelním vstupem jsou dochovány náhrobky dědičných týnských poštmistrů rytířů z Maasburgu a okresního hejtmana
rytíře Václava Stehlíka z Čenkova a Treustattu. Při stěně kostela se nachází pomník loutkáře Matěje Kopeckého. Na hřbitově odpočívá rovněž mnoho významných osobností regionu, např. hud. skladatel Karel Komzák st. (1823 - 1893) z Netěchovic nebo historik města profesor Josef Sakař (1870 - 1937).
Kostnice vlevo za vstupem na hřbitov je pozdněklasicistní z poč. 19. stol., původně sloužila jako krypta vltavotýnských kněží. V zadní třetině hřbitova dochována zajímavá secesní kaple - hrobka významné měšťanské rodiny Wesselých.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)