Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Ludmily - Tetín (kostel)

Kostel sv. Ludmily - Tetín (kostel) [12150]

Kulturní památka (KP)

Dnešní kostel sv. Ludmily byl postaven v barokním slohu v 80. letech XVII. stol. Součástí kostela jsou varhany, postavené v r. 1771 Guthem z Čisté u Rakovníka. 

Samotný kostel stojí na místě staršího gotického kostela ze 14.století. Ten současný byl postaven v osmdesátých létech 17.století a to v barokním slohu. Jednolodní kostel má plochou klenbu, oltář je kamenný, nad ním obraz od neznámého malíře znázorňující sv.Ludmilu a kněze Kaicha jak vyučují sv.Václava. U pilířů, které jsou po stranách oltáře, je umístěna mensa s kamenem, na němž byla údajně sv.Ludmila usmrcena. Varhany pocházejí z roku 1771, po rekonstrukci z roku 1998.

Kostel je přístupný příležitostně, konají se v něm koncerty. Byl již několikrát opravován a rekonstruován. Poslední úpravy proběhly v letech 1991/92 na základě celonárodní sbírky, nadací pro záchranu kostelů. V těsné blízkosti stojí také kostel sv.Kateřiny s hřbitovem a zvonicí.

V turistické sezóně se zde uskutečňuje každou celou hodinu prohlídka všech tří Tetínských kostelů s průvodcem. Na zdejší faře, původně ze 14.století, pobýval v letech 1527-1533 i Václav Hájek z Libočan.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)